Onder het hart (2014)

Regie: Nicole van Kilsdonk | 98 minuten | drama | Acteurs: Kim van Kooten, Koen de Graeve, Lies Visschedijk, Frank Lammers, Hanna Obbeek, Lizzy van Vleuten

Wat is er mooier dan prille liefde? En wat is er kwetsbaarder? Met die laatste vraag wordt dertiger Masha geconfronteerd wanneer haar nieuwbakken liefje Luuk een gruwelijke ziekte krijgt. Door die ziekte komt Suzanne in beeld, voormalige echtgenote van Luuk. Zij wil haar ex zo veel mogelijk ondersteunen. Dan zijn er ook nog de dochters van Luuk, een schattige 11-jarige en een draak van een puber. Met zijn vieren proberen de dames de ziekte van hun geliefde onder ogen te zien en elkaar zo veel mogelijk bij te staan. Zou je denken.

Romantisch drama ‘Onder het hart’ behandelt een boeiende vraag. Wat is de plaats van een nieuwe geliefde wanneer haar vriend een levensbedreigende ziekte krijgt? In deze situatie kunnen grofweg twee dingen gebeuren. De vriendin accepteert de diepere hechting en langere geschiedenis van het oergezin, en doet respectvol een stapje opzij. Of de minnares vindt zichzelf belangrijker dan haar vriend, zijn ziekte en zijn familie bij elkaar en gaat met de ex hakketakken over van alles en nog wat.

Dit laatste is wat gebeurt in ‘Onder het hart’. Hoofdpersonage Masha is een egoïstisch brokje chagrijn, dat haar claim op Luuk minstens zo belangrijk vindt als zijn gezondheid. Omdat Suzanne evenmin veel sympathie wekt, is meeleven voor de kijker onmogelijk. En wanneer de dames elkaar uiteindelijk in de haren vliegen over de vraag wie het geslachtsdeel van de bedlegerige man mag wassen, heb je het als kijker echt helemaal gehad. Net als Luuk, wiens euthanasiewens je steeds beter begrijpt.

In ambachtelijk opzicht houdt het niet over in ‘Onder het hart’. De dialogen zijn vaak wat stroef en uitleggerig, het acteren is niet altijd even sterk en de chemie tussen de twee jonggeliefden ontbreekt. Ook bevat de film te veel voorspelbare elementen. Een stelletje onbehouwen Polen dat in tijd van nood te hulp schiet. De puberdochter die langzaam ontdooit. De broer met de allochtone vriendin.

‘Onder het hart’ is een van de mindere titels in het oeuvre van Nicole van Kilsdonk. Aan goede bedoelingen geen gebrek, maar de combinatie van prille romantiek en levensbedreigende ziekte werkt niet op deze manier. Door te focussen op de relatie en niet op de ziekte, verliest ‘Onder het hart’ iedere dramatische impact en iedere sympathie. Deze film raakt je niet in het hart maar hooguit iets daaronder. In de buurt van je gal.

Henny Wouters

Waardering: 2

Bioscooprelease: 15 januari 2015
VOD-release: 14 april 2015
DVD- en blu-ray-release: 28 april 2015