One Day (2011)

Regie: Lone Scherfig | 108 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson, Romola Garai, Jodie Whittaker, Jamie Sives, Rafe Spall, Amanda Fairbank-Hynes, Georgia King, Matthew Beard, Ken Stott, Joséphine de La Baume, Tom Mison, Sarah Jane O’Neill, Natalie Hallam, Thomas Arnold, Gino Picciano, Filippo Delaunay, Heida Reed, Seelan Gunaseelan

Accenten kunnen een filmpersonage maken of breken. Brad Pitt toonde bijvoorbeeld zijn veelzijdigheid als acteur door een perfecte Ierse tongval te laten horen in ‘Snatch’ (2000), terwijl Julia Roberts door de mand viel als Ierse weduwe in de de politiek getinte biopic ‘Michael Collins’ (1996). Anderen, zoals Tom Cruise in ‘Valkyrie’ (2008), wagen zich er niet eens aan en houden gewoon hun eigen accent. Echt overtuigend ben je daar natuurlijk niet mee. Ook Anne Hathaway heeft inmiddels kunnen ervaren hoe een gebrekkig accent je kan blijven achtervolgen. De complete Britse pers stond op z’n achterste benen nadat ze de Amerikaanse actrice hadden horen stuntelen in de romantische komedie ‘One Day’ (2011). Time Magazine nam haar spontaan op in de top tien ‘Worst Fake British Accents’, waarin onder andere ook de namen van Dick Van Dyke (‘Mary Poppins’, 1964), Marlon Brando (‘Mutiny on the Bounty, 1962) en Kevin Costner (‘Robin Hood: Prince of Thieves’, 1991) prijken. Het is maar goed dat Hathaway met haar charme toch een hoop kijkers weet in te pakken.

‘One Day’, naar het gelijknamige en immens populaire boek van David Nicholls (bekend van de serie ‘Cold Feet’), volgt twee mensen gedurende twintig jaar van hun leven. Emma (Anne Hathaway) en Dexter (Jim Sturgess) leren elkaar kennen op de avond na hun afstudeerfeest, 15 juli 1988, als ze samen de nacht doorbrengen. Hoewel bij Emma vrijwel direct de vlam in de pan slaat, blijft hun relatie (vooralsnog) beperkt tot vriendschap. Vanaf dat moment keren we elk jaar op 15 juli terug in hun leven, om te zien hoe ze ervoor staan. Maken ze hun dromen waar, met welke mensen gaan ze om? En vooral: hoe gaan ze met elkaar om? De levenslustige Dexter wil de wereld ontdekken en scoort een baantje bij de televisie. Hij heeft vriendinnetjes bij de vleet en lijkt het goed voor elkaar te hebben, maar hij wordt er niet gelukkiger door. Sterker: zijn steeds egocentrischer gedrag en zijn verslavingen zetten de relatie met zijn ouders (Patricia Clarkson en Ken Stott) én zijn beste vriendin op scherp. De schuchtere Emma moddert op haar beurt wat aan als serveerster, omdat een carrière als schrijfster er niet in lijkt te zitten. Lesgeven blijkt haar echter meer voldoening te geven. Omdat haar liefde voor Dexter niet beantwoord wordt, papt ze aan met de mislukte komiek Ian (Rafe Spall), maar stiekem blijft ze verlangen naar haar beste vriend.

Hetzelfde koppel twintig jaar lang steeds op dezelfde dag volgen; het is een leuke gimmick. Het gevaar van deze aanpak is echter dat de film wat fragmentarisch aan kan doen, zeker omdat in het oorspronkelijke verhaal flink wat geknipt is om het binnen 110 minuten af te kunnen ronden. De rijke context van het boek, waarin de romance tussen Emma en Dexter in de tijd wordt geplaatst, is vrijwel geheel verdwenen. De film, geregisseerd door Lone Scherfig (‘An Education’, 2009), focust zich volledig op de twee hoofdrolspelers die jarenlang om elkaar heen draaien, terwijl wij al lang weten dat de twee uiteindelijk wel bij elkaar uit zullen komen, ook al passen ze eigenlijk totaal niet bij elkaar. Wie vermoedt dat we hier met een happy end te maken hebben, komt echter bedrogen uit; ‘One Day’ is toch niet zo voorspelbaar als je denkt. Tot ongeveer driekwart van de film kabbelen de leventjes van Emma en Dexter zich voort, maar dan schudt Scherfig de boel flink wakker met een stevige dosis melodrama. Hoewel dat misschien niet de meest subtiele manier is om de aandacht van je publiek vast te houden, levert het laatste kwart van de film wel de sterkste scènes op.

Zowel Hathaway als Sturgess hebben zo hun eigen charme, maar als romantisch koppel weten ze niet echt te overtuigen, simpelweg omdat er nauwelijks chemie is tussen de twee. Hathaways personage is, ondanks haar onbegrijpelijke accent, vrijwel direct onze favoriet. Dexter moet harder zijn best doen om onze sympathie te winnen, vooral omdat hij aanvankelijk eigenlijk maar een egoïstische zak is die de onvoorwaardelijke adoratie van Emma helemaal niet verdient. Maar goed, na verloop van tijd ontdooien we toch voor Sturgess, zeker wanneer hij eindelijk inziet dat hij iedereen die van hem houdt wegjaagt. ‘One Day’ lijkt een typisch gevalletje ‘het boek was beter’. Desondanks is deze nostalgische dramedy heerlijk vermaak voor romantische zielen, die zich willen wegdromen bij sfeervolle locaties (Zuid-Frankrijk en Parijs staan uitgebreid in de schijnwerpers) en voorbestemde liefdes.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 oktober 2011
DVD- en blu-ray-release: 7 februari 2012