One Life (2011)

Regie: Michael Gunton, Martha Holmes | 85 minuten | documentaire | Verteller: Daniel Craig | Nederlandse verteller: Koert-Jan de Bruijn

Tussen de talloze natuurdocumentaires wordt het steeds moeilijker om het kaf van het koren te scheiden, maar ‘One Life’ is wel degelijk een nieuwe toevoeging aan het genre. De makers van ‘Earth’ hebben onder de vleugels van de BBC de grote verscheidenheid aan leven op aarde weer fascinerend in beeld gebracht. Toegegeven, de ene soort (olifanten) hebben we vaker gezien dan de andere (vliegende vissen), maar het gaat bij dit soort films niet om wélk dier wordt gefilmd, het gaat om hoe het wordt gefilmd en wat de context van het geheel is. De vooruitgang in cameratechnieken (de zogeheten ‘Yogi Cam’) en nieuwe snelheden waarmee in HD gefilmd kan worden, zorgen ervoor dat de zwaardvissen nog scherper lijken, en de kiezelpad nog slomer, al doen de geluidseffecten ook een flinke duit in het zakje.

De stem van Daniel Craig probeert ons via meerdere omwegen de verschillen, maar vooral gelijkenissen te tonen tussen uiteenlopende dieren uit alle continenten, waar de afgelopen vier jaar zo’n drieduizend dagen is gefilmd om een portret te maken van een leven – welk leven, dat wordt niet duidelijk, maar het idee van de makers uit zich in het zoeken naar overeenkomsten. De zorg van een zeehondmoeder voor haar pasgeboren jong wordt zo gekoppeld aan een tropische kikker, en de angstaanjagende manier waarop een groep komodovaranen een buffel vangen aan drie jachtluipaarden die hun snelheid meten met die van twee struisvogels. De uitkomst staat vast, maar de race is hoogst indrukwekkend. De gelijkenis met mensen wordt duidelijk als het jachtgedrag van dolfijnen wordt bestudeerd, of wanneer de kapucijneraapjes worden gevolgd wanneer zij met hulp van gereedschap hun eten verkrijgen. De boodschap – immer aanwezig in natuurdocumentaires – is dat we met elkaar de planeet moeten delen; we delen namelijk de toekomst met al het leven op aarde. Deze conclusie is niet allesomvattend, maar dat is de documentaire ook niet. Het ultieme portret van (het leven op) onze aarde valt haast niet te maken, maar de pogingen ertoe zijn zeer interessant.

Luuk Imhann

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 1 december 2011
DVD- en blu=ray-release: 10 april 2012