One Love (2003)

Regie: Rick Elgood, Don Letts | 90 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Cherine Anderson, Vas Blackwood, Carl Bradshaw, Idris Elba, Shelaagh Ferrell, Ky-Mani Marley, Alex Rosén, Winston Stona    

Wie aan Jamaica denkt, denkt aan idyllische palmstranden. Aan rum, reggae en ritme. Aan mannen en vrouwen die bijzonder hard kunnen lopen. Maar Jamaica is toch vooral het eiland van Bob Marley. De legendarische, in mei 1981 op slechts 36-jarige leeftijd gestorven reggaezanger drukt nog altijd zijn stempel op het eiland. Inmiddels timmeren zijn kinderen – elf zijn er officieel erkend als kroost van de reggaelegende, maar er lopen er waarschijnlijk meer rond – flink aan de weg. Ky-Mani Marley, die in 1976 geboren werd uit een relatie tussen Bob en tafeltenniskampioene Anita Belnavis, maakt carrière als muzikant en acteur. In de film ‘One Love’ uit 2003 kan hij zijn beide passies combineren. Ky-Mani speelt Kassa McKennon, een vredelievende rastafari die een carrière als artiest van de grond probeert te krijgen. Samen met zijn maten vormt hij een bandje, ze repeteren in een park of op het strand.

Wanneer een bekend Jamaicaans radiostation een talentenjacht uitschrijft, is Kassa er als de kippen bij om zich aan te melden. De winnaar verdient immers een platencontract. Er is echter geduchte concurrentie, onder meer van een gospelband rond de mooie zangeres Serena (Cherine Anderson). Kassa hoort haar repeteren en is direct onder de indruk. Van haar vader (Winston Stona), die priester is bij de pinkstergemeente, mag Serena echter alleen met haar eigen slag mensen omgaan, dus Kassa’s poging om haar met de band te laten meedoen, lopen aanvankelijk op niets uit. Al lijkt Serena steeds meer te ontdooien, naarmate ze Kassa vaker tegenkomt. Het contrast tussen hem en haar verloofde Aaron (Idris Elba) – die pretendeert een smetteloos imago te hebben maar genoeg op zijn kerfstok heeft – is groot. Terwijl Kassa in de ban is van de mooie Serena, krijgt zijn band het aan de stok met de louche platenbaas Selector G (Winston Bell) en zijn gevaarlijke sidekick Scarface (Vas Blackwood).

‘One Love’, de naam zegt het al, is in eerste instantie een romantische film. De romance tussen Marley (die overigens als twee druppels water op zijn vader lijkt en bovendien hetzelfde klinkt) en Anderson staat – mede door het charisma van de acteurs – als een huis. Scenarioschrijver Trevor D. Rhone heeft verder weinig moeite gedaan om er een fris en origineel verhaal van te maken; ‘One Love’ barst namelijk van de clichés en is bovendien behoorlijk voorspelbaar. Op halfhartige wijze is geprobeerd iets van de problematiek op het Caribische eiland in het verhaal te verwerken (klasseverschillen, intolerantie, corruptie), maar er wordt niet genoeg mee gedaan. Op de twee centrale karakters na zijn alle personages eendimensionaal en vlak. Zo voel je al direct aan dat de door Idris Elba (Stringer Bell uit de fantastische HBO-serie ‘The Wire’) gespeelde Aaron niet deugt, of toch in ieder geval een besmet verleden heeft, en dat het zangeresje uit Kassa’s band in de val van de platenbaas trapt. Die voorspelbaarheid mag dan zo nu en dan storen, de lieflijke romance tussen Kassa en Serena maakt veel goed. Een fijne soundtrack mag uiteraard niet ontbreken in een Jamaicaanse productie. Vooral wanneer Ky-Mani Marley zelf muziek maakt, is het onmogelijk om stil te blijven zitten.

‘One Love’ is een voorspelbare maar swingende Jamaicaanse romance. Weinig verheffend, maar zeker niet onaardig.

Patricia Smagge