One Piece The Movie – One Piece the Movie: Kaisokuou ni ore wa naru (2000)

Regie: Atsuji Shimizu | 50 minuten | animatie, actie, avontuur, komedie, fantasie | Originele stemmencast: Akemi Okamura, Kappei Yamaguchi, Kazuya Nakai, Mayumi Tanaka, Kenji Utsumi, Nachi Nozawa, Takeshi Aono, Yuka Imai, Osamu Ryutani, Taiki Matsuno, Takeshi Kusao, Yasuhiko Tokuyama

Na het succes van de tv-serie besloot geestelijk vader Eiichiro Oda het ‘One Piece-imperium’ uit te breiden met een film. Daarvoor waren er al talloze videogames verschenen en bleek de merchandise ook gretig aftrek te vinden. Is een film dan geen overkill? Hoeveel ‘One Piece’ kan een mens aan? Genoeg, want na deze – zeer geslaagde – film kwam er nog een trits animes aan.

In ‘One Piece’ draait het om Luffy en zijn bemanning. Deze piraten bevaren de zeeën op zoek naar ‘One Piece’, een legendarische schat. Erg exclusief is dit kleinood niet, want de bende moet regelmatig de degens kruisen met de concurrentie. Vooral Shiki de Leeuw is een pittige tegenstander.Deze bittere piraat wil zich op de wereld wreken en ontvoert navigator Nami. Luffy pikt dat niet en gaat met zijn bemanning op zoek naar hun collega. Dat wordt knokken!

Nieuwkomers zullen weinig chocola kunnen maken van deze film. Je wordt geacht deze club te kennen van de manga en tv-serie. Mocht je dat niet hebben gedaan dan zul je overstelpt worden met bizarre personages, een warrig verteld verhaal en een hoop fraaie actiescènes die in ADHD-tempo op je afgevuurd worden. Vervelen doet deze film nooit, verwarren daarentegen wel. Mensen die bekend zijn met deze personages zullen smullen van deze tekenfilm, want de strakke vormgeving en toffe soundtrack zijn erg verzorgd.

Daarnaast is de wisselwerking tussen de buitenissige personages erg grappig. Elk bemanningslid heeft zo zijn of haar eigen beweegredenen om lid te zijn van een piratenbende. Fans zullen de subtiele karakteruitdieping – die een leek niet op zal vallen – waarderen. Ook de hoge productiewaarde is een pluspunt. De animatie ziet er goed uit en  het fraaie kleurgebruik en de stilistische manier waarop de actie in beeld gebracht is, verdient ook een pluim. Aanrader voor de fans (klinkt als een dooddoener, maar het is in dit geval gerechtvaardigd).

Frank v.d. Ven