One: The Movie (2005)

Regie: Ward M. Powers | 80 minuten | documentaire

“Wat is de zin van het leven?” Deze vraag wordt aan veel mensen gesteld in ‘One: The Movie’, door filmmaker Ward Powers en zijn crew. Hij en zijn crew zijn geen filmmensen, hebben geen filmervaring en gaan met een videocamera op pad. Aan de hand van een lijst met twintig vragen proberen ze tot de kern van het bestaan te komen. Ward ontmoet hiervoor grote denkers, monniken, soefisten en bekende spirituele leiders zoals bijvoorbeeld Deepak Chopra, Barbara Marx Hubbard, Ram Dass en zelfs de Dalai Lama. Maar ook onbekende jongeren en ouderen wordt hun visie op het leven gevraagd.

Het is verbazingwekkend dat deze mensen onder leiding van de onbekende Ward toegang hebben gekregen tot al deze bekende filosofen en denkers, en ze hen mochten interviewen. Mede daarom is het zo jammer dat de editor is doorgeslagen na afloop. Vermoedelijk kreeg hij de smaak te pakken van het knippen en plakken met de film. Je ziet dan ook in ‘One: The Movie’ nooit een gesprek van langer dan 20 seconden aaneen. Daarmee mist het iedere diepgang die je juist bij deze onderwerpen zo nodig hebt. Om de beurt zeggen de grote denkers een of twee zinnen en worden dan weer afgewisseld door een volgende quote van iemand. Zo is het resultaat onbetrouwbaarder dan ooit: de uitspraken en gebruikte woorden kunnen antwoorden zijn op een heel andere vraag. Het stoort bovendien want alles blijft oppervlakkig en onsamenhangend.

Het enige statement dat gemaakt wordt in de film is die van de uniciteit. In onze eindeloze diversiteit zijn we “one”. Vanaf bijvoorbeeld de maan gezien zijn we één planeet en is er geen onderscheid te maken tussen woestijn of mieren, zwart, blank of rood.

Het zijn allemaal platgewalste paden waar geen enkel vernieuwend of verruimend inzicht uit naar boven komt gefilosofeerd. Een aaneenschakeling van Oneliners die we eigenlijk allemaal wel kennen. De zin van het leven is in deze film niet te vinden noch enige vorm van verlichting. Dat is jammer, want als je zoveel verschillende en interessante spirituele iconen van onze tijd mag spreken, had dat veel interessantere materie moeten opleveren.

Miranda van der Hoek