Only God Forgives (2013)

Regie: Nicolas Winding Refn | 95 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Yayaying Rhatha Phongam, Tom Burke, Vithaya Pansringarm, Byron Gibson, Gordon Brown, Sahajak Boonthanakit, Joe Cummings, Charlie Ruedpokanon, Teerawat Mulvilai, Oak Keerati, Rhatha Phongam, Danai Thiengdham

Na het enorme succes van ‘Drive’ besloten Nicolas Winding Refn en Ryan Gosling de handen andermaal ineen te slaan. Het recept is hetzelfde, een snoeiharde gangsterfilm met esthetisch bijna volmaakte beelden begeleid door de muziek van Cliff Martinez. De ingrediënten voor een volgend vruchtbaar project zijn aanwezig, jammer genoeg haalt ‘Only God Forgives’ niet het niveau van de vorige samenwerking tussen de Deense regisseur en Canadese acteur.

Julian (Ryan Gosling) is samen met zijn broer Billy (Tom Burke) eigenaar van een sportschool in Bangkok – in werkelijkheid dient deze sportschool echter als dekmantel voor verschillende criminele activiteiten. Als Billy op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht kan dit maar één ding beteken, wraak. Julian gaat samen met zijn moeder (Kristin Scott Thomas) op zoek naar vergelding voor de dood van hun broer en zoon. Dit gaat gepaard met de ene na de andere gewelddadige confrontatie binnen de duistere sferen van Bangkok.

Elk shot is tot in de perfectie uitgelijnd met fantastische composities en in combinatie met het virtuoze gebruik van licht is ieder frame de schoonheid zelve. Deze adembenemende stroom van beelden laat de grimmige sfeer in het ondergrondse leven van Bangkok op karakteristieke manier naar voren komen. Refn kan de emotie agressie op een dermate gestileerde manier in beeld brengen, dat de steken van een mes en de klappen van een vuist meer aanvoelen als een artistieke kunstuitoefening dan als afgezaagd geweld. Het is echter jammer dat het bij een gestileerd spel tussen licht en lens blijft waardoor de plot wat leeg aan voelt. Een echte lijn zit er namelijk niet in, het heeft hierdoor meer weg van een klassieke stadssymfonie van het duistere leven in Bangkok dan van een hedendaagse thriller.

Refn heeft zich met ‘Only God Forgives’ weer bewezen als grootmeester van het fotografische beeld. Toch zal hij door het gebruik van dezelfde componenten als ‘Drive’ heel wat mensen teleurstellen. Met ‘Only God Forgives’ wijkt hij namelijk af van de narratieve conventies zoals die gebruikt worden in Hollywood en ruilt deze in voor een avant-garde weergave waarmee de Franse cinema uit de jaren 20 floreerde. Drive deel II; nee – fantastische afbeelding van een duister Bangkok; ja.

Robin Zwaan

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 juni 2013
DVD- en blu-ray-release: 14 oktober 2013