Onze Jongens in Miami (2020)

Recensie Onze jongens in Miami CinemagazineRegie: Johan Nijenhuis | 115 minuten | komedie | Acteurs: Jim Bakkum, Martijn Fischer, Juvat Westendorp, Eva van de Wijdeven, Malik Mohammed, Matheu Hinzen, Maaike Martens, Jason Cerda, Sanne Vogel, Laura Ault, Jaimy Dorenbosch, Soufyan Gnini, Stefany Pacheco, Francesca Pichel, Marit van Bohemen, Eva van der Post

Vijftien jaar was Egmonder Jim Bakkum pas toen hij in 2002 in één klap beroemd werd dankzij zijn deelname aan het allereerste seizoen van de talentenjacht ‘Idols’. Hoewel hij de finale verloor van de één jaar oudere Jamai, heeft hij aan zijn deelname een aardige loopbaan in de entertainmentindustrie overgehouden. Een nummer-1-hit, een platina debuutalbum, een wassen beeld en een concert in een uitverkocht HMH; die eerste jaren kon zijn succes niet op. Dat succes vergankelijk is, bleek toen zijn tweede album bij lange na niet de successen van zijn debuut behaalde. Jim ging echter niet bij de pakken neerzitten en verlegde zijn pijlen naar televisie, musicals en film, al bleef hij in de tussentijd ook singles en albums uitbrengen. Van het schriele jongetje uit de ‘Idols’-tijd is overigens weinig meer over, want Jim – inmiddels vader van drie kinderen – ging naar de gym en kweekte een indrukwekkende torso dat door filmmaker Johan Nijenhuis al meerdere malen als kijkersmagneet werd ingezet, onder meer in ‘Verliefd op Ibiza’ (2013) en ‘Rokjesdag’ (2016), maar meest in het oog springend in ‘Onze Jongens’ (2016), het Nederlandse antwoord op de Amerikaanse strippersfilm ‘Magic Mike’ (2012).

De gespierde lichamen van Bakkum en zijn collega-acteurs vielen dusdanig in de smaak, bij een voornamelijk vrouwelijk publiek – het was de op één na best bezochte Nederlandse film van dat jaar – dat een tweede film in de lijn der verwachting lag. ‘Onze Jongens in Miami’ (2020) gaat verder waar ‘Onze Jongens’ eindigde, al is de relatie van vrijbuiter Jorrit (Jim Bakkum) alweer ten einde, tot frustratie van zijn dertienjarige zoon Gijs (Matheu Hinzen uit de Hazesfilm ‘Bloed, zweet & tranen’ uit 2015) die graag eens zou zien dat zijn vader níet wegloopt als het moeilijk wordt. Anders kan hij maar beter bij zijn moeder (Sanne Vogel) wonen. Jorrit ziet in die opmerking van zijn zoon geen aansporing om er nu dan wel eens iets van te maken, maar een vrijbrief om met zijn in geldproblemen verkerende beste vriend Bas (Martijn Fischer, hier herenigd met zijn jonge tegenspeler uit ‘Bloed, zweet & tranen’, Hinzen) naar Miami te vertrekken. In een weliswaar aan een drukbezochte straat liggende maar in deplorabele staat verkerend pand willen ze een stripclub starten, maar de steenrijke eigenaar van het pand, Pablo (Jason Cerda), eist binnen een maand de eerste afbetaling; hij heeft weinig verwachtingen en hoopt dat de handige Hollanders het pand voor weinig geld voor hem opknappen, zodat hij zijn territorium in het uitgaansleven van Miami verder kan uitbreiden. Jorrit, Bas en hun maatjes Thijs (Juvat Westendorp) en nieuwkomer Boris (Malik Mohammed) zijn echter niet voor één gat te vangen en proberen op creatieve wijze de aandacht op hun club te vestigen.

Er blijken in Miami heel wat Nederlandse vrouwen rond te lopen, want toevalligerwijs pappen zowel Jorrit als Bas aan met een schone uit de Hollandse klei. Bas heeft een geweldige klik met een vrouw die in de plaatselijke do-het-zelf-zaak werkt (Maaike Martens), terwijl Jorrit zijn zinnen heeft gezet op de ongrijpbare Lola (Eva van de Wijdeven), die echter ook bij Pablo in de smaak valt. Onderling liggen de mannen ook niet altijd op één lijn, maar daarmee hebben we de belangrijkste conflicten in deze vederlichte film wel gehad. ‘Onze Jongens in Miami’ heeft namelijk maar één doel: entertainen. Een ingewikkelde plot, complexe personages of originele verhaallijnen heb je daarvoor niet nodig, is al jaren het credo van regisseur Johan Nijenhuis; als het maar vermakelijk is. In plaats daarvan krijgen we véél blote bovenlichamen, een enkel bloot onderlichaam, tot in de puntjes gechoreografeerde, zinderende dans- en stripscènes, mooie auto’s en een opwindende seksscène die menigeen rode oortjes zal bezorgen. Jim Bakkum heeft vaker zijn shirt uit dan aan, net als Westendorp (die verder net als Mohammed en Fischer vooral voor de komische noot moet zorgen). Dat nota bene de piepjonge Hinzen vrijwel alle volwassen acteurs overklast met zijn natuurlijke spel zegt meer over zijn talent dan over dat van de anderen.

Het doet er in een film als deze niet toe. ‘Onze Jongens in Miami’ is luchtig vermaak zonder pretenties. Het heeft letterlijk én figuurlijk weinig om het lijf, dus zet je verstand op nul en dompel je onder in het bruisende nachtleven van Florida, waar een stel Nederlandse bouwvakkers in blote bast de boel op stelten zetten. Ideaal voer voor een Ladies Night.

Patricia Smagge

Waardering: 2

Bioscooprelease: 30 januari 2020
Digital download-release: 24 april 2020
VOD-release: 1 mei 2020
DVD- en blu-ray-release: 29 mei 2020