Oom Henk (2012)

Regie: Elbert van Strien | 90 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Hans Kesting, Tobias Nierop, Bert Luppes, Sallie Harmsen, Romana Vrede, Peter Aerts, Ludwig Bindervoet, Raymonde de Kuyper, Hayo Bruins, Truus Dekker, Theo Pont, Negativ, Vastert van Aardenne, Coby Timp, Eric Wobma, Anis de Jong, Bob Schrijber, Michiel Rampaart, Werner Kolf, Griete van der Akker, Ron de Groen

Koen van Velsen (Tobias Nierop) is een jongeman zonder plan. Het leven overkomt hem. Hij heeft geen idee wat hij wil en heeft daarom maar gekozen voor een rechtenstudie, maar elke overtuiging ontbreekt. Daadkracht en initiatief zijn hem vreemd. Gelukkig maar dat hij zich vaak uit lastige situaties weet te kletsen. Zoals die nacht dat zijn vriendin Sophie (Sallie Harmsen) en hij in een donkere tunnel werden aangevallen door een bende straatjongens. Koen was zo snugger om in die penibele situatie te roepen dat de Amsterdamse topcrimineel Henk de Koning (Hans Kesting) zijn oom is. Op dat moment een slimme zet, want de bende laat hen gaan. Maar als niemand minder dan De Koning zelf de volgende ochtend bij hem op de stoep staat en zich niet zomaar laat afschudden, krijgt Koen spijt als haren op zijn hoofd.

Het verhaal in de Telefilm ‘Oom Henk’ (2012), geregisseerd door Egbert van Strien, heeft niet bijzonder veel om het lijf, maar is erg aanstekelijk uitgewerkt. Koen wordt door zijn kersverse ‘oom’ min of meer gedwongen klusjes op te knappen. Zijn voornaamste taak is zich uit te geven als vrijwilliger in een verzorgingshuis om John de Nooyer (Bert Luppes) in de gaten te houden. Hij werd enige tijd geleden veroordeeld voor de ontvoering van een rijke zakenman, maar werd overgeplaatst omdat hij zwaar dementerend zou zijn. De Koning, die nog een appeltje met De Nooyer te schillen heeft, vraagt Koen hem in de gaten te houden om te zien of hij écht dementeert of een acteerprestatie van formaat neerzet. Alsof dat nog niet genoeg is, belandt de arme student in een web van wraakacties en afrekeningen. Want niet alleen de criminelen hebben hem nodig om te infiltreren, ook de agressieve rechercheur Uitenhaage (Hajo Bruins) en de zakenman (Theo Pont) die ooit door De Nooyer ontvoerd werd voeren zware druk op hem uit. En zelfs in het verzorgingshuis is hij niet veilig, daar zit de verliefde Grace (Romana Vrede) achter hem aan.

‘Oom Henk’ is een knotsgekke vertelling van wat één leugentje om bestwil allemaal voor gevolgen kan hebben. Tobias van Nierop is een sympathieke centrale figuur, wiens ondoordachtzame acties en natuurlijke branie hem van een stevige dosis charme voorzien maar er ook voor zorgen dat hij zich keer op keer in de nesten weet te werken. Daar tegenover staat een overdadige performance van Hans Kesting, die Oom Henk vrij modelleerde naar Willem Holleeder (zie onder meer de scootertjes). Henk is onberekenbaar: soms wordt hij sentimenteel, soms maakt hij grappen. Je weet alleen nooit hoe zijn pet staat, dus kan elke misstap je fataal worden. Volgens hem zelf is een trauma uit zijn jeugd ervoor verantwoordelijk dat hij het verkeerde pad koos, maar zijn psychopathische trekjes hebben daar natuurlijk ook wel aan bijgedragen. Tegenover deze over-the-top rol van Kesting staat een meer ingetogen maar even onberekenbare bijdrage van Bert Luppes, want speelt hij nou dat hij dementerend is of niet? Fijn hoe het script je lang in het ongewisse laat. Dat de arme Koen niet alleen bij beide criminelen in de tang zit, maar ook nog bij de politie én bij een slachtoffer van De Nooyer, is wellicht wat al te veel van het goede. Die verhaallijntjes komen dan ook minder goed uit de verf. Romana Vrede zorgt voor een hilarische noot als bejaardenverzorgster Grace, een wat wereldvreemde tante die op haar heel eigen manier achter Koen aanzit.

Hoewel het verhaaltje flinterdun is en men hier en daar wat uit de bocht vliegt met overbodige verhaallijntjes en over-the-top-performances, is ‘Oom Henk’ een fijne Telefilm die niet per se spannend is maar vooral erg prettig wegkijkt en regelmatig op de lachspieren werkt. Niet teveel bij nadenken, maar gewoon kijken en je laten meeslepen in de knotsgekke Amsterdamse onderwereld, zoals onze held Koen dat ook doet.

Patricia Smagge