Op de Dijk (2016)

Regie: Mirjam de With | 80 minuten | drama | Acteurs: Egbert Jan Weeber, Mike Geurts, Ellen Pieters, Whitney Sawyer, Viktoria Winge, Cathy Bond, Bart Klever, Linda Koning, Arent-Jan Linde,Nick Vorsselman

Wie aan Volendam denkt, legt bijna als vanzelf de link met het inferno op Oudejaarsavond van 2000 in Café De Hemel. Talloze feestgangers raakten ernstig verbrand en veertien jongeren vonden de dood.  Johan en Chris, hoofdrolspelers in Telefilm ‘Op de Dijk’, waren ook aanwezig op de noodlottige jaarwisseling. Waar Johan nog weg wist te komen, liep het voor Chris een stuk slechter af.

Vijftien jaar later leeft Johan alsnog het leven van een visserszoon, alleen niet in Volendam maar in Noorwegen. Hij vist op kabeljauw. Met zijn vriendin Sara droomt hij van een leven samen en ze maken plannen. Als Johan een vervelend telefoontje van zijn moeder krijgt en een uitnodiging voor de communie van zijn nichtje Alicia, keert Johan terug naar Noord-Holland. Zijn ouders verkeren in geldproblemen en naar goed Volendams gebruik geef je geen kik en houd je de schone schijn op bij de buren en lap je de ramen nog maar eens tot ze blinken. Dat de buitensporig opgetutte communie een grootste happening móet zijn, waar ze echter absoluut het geld niet voor hebben, wordt Johan langzaam duidelijk.

Volendam is klein, dus een ontmoeting met zijn toenmalige beste vriend Chris is onontkoombaar. De mannen zijn blij om elkaar weer te zien. Het uiterlijk van Chris is logischerwijs veranderd, want met z’n derdegraads brandwonden is z’n gezicht onherkenbaar aangetast. Gelukkig is zijn stem en karakter nooit veranderd en is Chris zelfs gelukkig in de liefde met een mooie blonde Volendamse.

Maar Johan kan zich niet losmaken van de schuldgevoelens die al vijftien jaar onder het oppervlakte na-ijlen. Hij had Chris ook kunnen redden, maar deed het niet uit eigen veiligheid. Maar zijn medelijden voor z’n beste vriend nemen keer als hij op de communie van Alicia aanschouwt hoe Chris hem staat zwart te maken bij z’n vriendin Sara. Echter, het blijkt dat Johan degene is die aan Sara niet de waarheid verteld heeft over zijn beschadigde verleden en diepe wonden worden opnieuw opengereten.

Door daadwerkelijk op locatie te filmen in zowel Noorwegen als Volendam, voelt de Telefilm ‘Op de Dijk’ levensecht en professioneel geschoten. Een goede keuze van Mirjam de With, ook bekend van ‘Ballast’ (één van de One Night Stand-films) en de Friese TV serie “De Keet”. Ook moeten Egbert Jan Weeber en Mike Geurts geroemd worden over het aanleren van een solide Volendams accent, want dat is een taaltje apart.

De wisselwerking tussen de beide hoofdrolspelers legt een prettige ongemakkelijkheid op je schouders als toeschouwer en de pijn die de ramp in “Het Hemeltje” ontlokte, wordt goed uitgedragen. Ook de cultuur die heerst in Volendam is aan het oppervlak gelegd. “Ons kent ons” en je laat je (tegen beter weten in) niet kennen. Het voorkomen van gezichtsverlies is een groot goed in het havenstadje; Een Volendams “Alles gaat prima” masker, ook al is dat in de Telefilm ‘Op de Dijk’ niet het geval…

Lisette van der Meij

‘Op de Dijk’ wordt zondag 1 mei 2016 om 20.25 uur uitgezonden op NPO 3.