Op zee (2013)

Regie: Marinus Groothof | 50 minuten | drama | Acteurs: Martijn Nieuwerf, Rifka Lodeizen, Isabelle Smit

Je zal maar midden op zee zitten, wanneer je boot plotseling stil komt te vallen. Het is de openingsscène van ‘Op zee’, waarin de 42-jarige Edo (Martijn Nieuwerf) zich tijdens een plotseling opgekomen storm ontredderd op zijn zeilboot bevindt. Het lukt hem niet om contact te maken met de kustwacht, en tot overmaat van ramp blijkt zijn dochter Maria (Isabelle Smit) niet meer in haar kamertje te zijn. Op het toilet en op het dek is ze ook niet, en ja, dan heb je toch wel alle ruimtes op de boot gehad.

Maria moet dus wel ergens in het open water liggen. Desondanks gaat ‘Op zee’ niet over de zoektocht naar Edo’s dochter. ‘Op zee’ is zo gestructureerd dat je op het verkeerde been wordt gezet. Het begint in medias res, midden in het verhaal, en schakelt dan over naar gebeurtenissen die zich voorafgaand aan de boottocht hebben afgespeeld. Edo wil met sabbatical. Hij heeft het nódig, zegt hij. Het is altijd zijn droom geweest om een zeiltocht te maken, en zijn dochter moet mee. Dit tot ongenoegen van zijn vrouw, die vindt dat het te gevaarlijk is voor haar.

‘Op zee’ is non-chronologisch en de scènes brengen hierdoor veelal verwarring met zich mee. Deze verwarring wordt versterkt door een aantal scènes waarvan al helemaal niet duidelijk is wat de betekenis ervan is. De film drijft voort op het gegeven dat Maria gaat verdwijnen, maar de langzame voortgang van de film maakt het niet echt spannend. Wat op zich niet erg is, aangezien ‘Op zee’ eigenlijk vooral over Edo zelf gaat, en zijn innerlijke strijd. En dit blijkt pas naarmate de film vordert.

Een karaktergedreven plot dus, die is voortgekomen uit de gelijknamige (debuut)roman van Toine Heijmans, uitgegeven in 2011. Geen sensationele film, maar juist heel rustig. Met name in het begin overheerst de stilte, wat goed past bij Edo’s omgeving, die bestaat uit slechts het omringende water en de grijze lucht.

Slechts drie acteurs zijn er aan te pas gekomen; Martijn Nieuwerf en Rifka Lodeizen, die beiden al heel wat jaren in Nederlandse films en televisieseries meespelen, en de jonge Isabelle Smit, wier carrière in 2011 van start ging met de hoofdrol van de zesjarige Sien, in de kinderserie “Sien van Sellingen’”(KRO). ‘Op zee’ is niet bepaald een spraakmakende film te noemen, maar zeker wel een aardige boekverfilming om eens te bekijken.

Jolanda Lutz

‘Op zee’ wordt vrijdag 10 januari 2014 om 23:00 uur uitgezonden op Nederland 2.