Operation Delta Force 5: Random Fire (1999)

Regie: Yossi Wein | 91 minuten | actie | Acteurs: Trae Thomas, Todd Jensen, Anthony Bishop, Gray Lawson, Pepper Sweeney, David Lukas, Jason Kennett, David Lee, Nick Boraine, Graeme Richards, Andrew Webster, Cliff Simon, Sean Witting, Brendan Pollecutt, Neville Strydom, Emily Whitefield, Ron Smerczak, Tony Caprari

‘Operation Delta Force 5: Random Fire’ is alweer het vijfde deel uit de ‘Operation Delta Force’-serie. Deze serie is gebaseerd op de beroemde en beruchte Amerikaanse militaire eenheid, waarvan iedereen in Amerika het bestaan ontkent noch bevestigt. Volgens de geruchten zou deze zeer speciale eenheid zich louter en alleen bezig houden met extreme missies in de strijd tegen terrorisme. Echte bewijzen zijn hiervoor nooit boven water gekomen.

In deze film hebben we dan geheel volgens de ‘mythe’ te maken een extreem gevaarlijke terrorist, die onschadelijk gemaakt moet worden. Daar waar in werkelijkheid hopelijk met een goed doordacht plan de strijd wordt aangegaan, wordt in deze film alleen maar gebruik gemaakt van allerlei schietwaren. Waarschijnlijk moet je een kenner zijn om de inzet en de hoeveelheid geknal op zijn juiste waarde te beoordelen, maar er wordt in ieder geval in deze film geen rekening gehouden met het feit dat mikken een kunst op zich is en ook zeer handig kan zijn.

Een opmerking van een soldaat dat zijn munitie op is na een half uur kijken komt dan ook niet gek over. Het is de kijker niet eens opgevallen dan de soldaat in kwestie zoveel in zijn bezit had dat hij überhaupt een half uur lang kan schieten. De film is traag en een half uur kijken naar een aantal soldaatjes die van het letterlijke kastje naar de muur lopen en weer terug, doet onherroepelijk de vraag rijzen of de Delta Force-eenheid in het echt ook zo fantastisch opereert. We mogen alleen maar hopen van niet.

De film valt het best te vergelijken met een aflevering van de tv-soap ‘The Bold and the Beautiful’, mooie en oppervlakkige acteurs en actrices en dito dialogen. De soldaten zien er als Chippendales uit, maar zullen nog nooit een voet gezet hebben in het leger. De dialogen bestaan uit clichés, die Rambo in een grijs verleden onsterfelijk heeft gemaakt. Alleen Rambo was een vleesgeworden karikatuur, maar deze serie is nog serieus bedoeld. Het schrijven van karakterontwikkelingen en spanningsbogen is de scriptschrijver niet gegeven. De in zeer ruime mate aanwezige actie en explosies dienen als rookgordijn om dit gemis te verdoezelen.

Het schijnt zo te zijn dat er een selecte groep fanaten is, die deze film wel weet te waarderen, maar wij kunnen dat ontkennen noch bevestigen.

Lodi Meijer