Operation: Endgame – Rogues Gallery (2010)

Regie: Fouad Mikati | 84 minuten | actie, komedie | Acteurs: Joe Anderson, Rob Corddry, Ellen Barkin, Odette Annable, Maggie Q, Zach Galifianakis, Adam Scott, Brandon T. Jackson, Emilie de Ravin, Beth Grant, Bob Odenkirk, Michael Hitchcock, Tim Bagley, Ving Rhames, Jeffrey Tambor, Matt Baker    

Als een film met een klinkende cast niet in de bioscoop, maar direct op dvd gelanceerd wordt zegt dat al veel. Vaak wel ten minste. In het geval van ‘Operation: Endgame’ is dat overigens meer dan terecht. Deze film blinkt uit in gemiste kansen. Een geweldige cast vol sterke komieken kan er niet voor zorgen dat deze actiecomedy ook maar één moment grappig is. Dat is ook knap.

‘Operation: Endgame’ gaat over twee teams van huurmoordenaars die voor de Amerikaanse regering werken. Hun uitvalbasis is een geheime ondergrondse faciliteit. De leden maken gebruik van codenamen uit het Tarot kaartspel. Wanneer de nieuwe rekruut ‘Fool’ (Anderson) arriveert voor zijn eerste werkdag blijkt de baas vermoord te zijn onder mysterieuze omstandigheden. Hij moet de dader zien te vinden voordat het hele gebouw zal exploderen. Ondertussen verdenken de leden elkaar. Die verdenkingen monden uit in een bloedbad.

Als je een cast bij elkaar kan krijgen met de meest hippe komieken van dit moment en dan nog op de proppen komt met een humorloze film, doe je iets goed fout. Regisseur Mikati worstelt met een slecht script en dat resulteert in een bloedeloze film die nergens beklijft. Dat zelfs een komiek van het kaliber van Zach Galifianakis nergens een glimlach kan ontlokken, zegt veel. Ook niet misselijke namen als Ellen Barkin en Ving Rhames kunnen de boel niet meer redden. De kleurloze Anderson is eveneens een verkeerd gecaste hoofdpersoon.

Het probleem is dat de grappen te slap voor woorden zijn. Nou ja, eigenlijk is ‘grappen’ een te groot woord. Humor in ‘Operation: Endgame’ bestaat uit schreeuwende mensen die elkaar voor rotte vis uitmaken en belegen penisgrappen. Er wordt hard geroepen en veel bewogen tijdens deze gênante uitspraken. Dat is blijkbaar een geaccepteerde vorm van komedie in de Verenigde Staten, want dit is niet de enige film die zich daar aan bezondigd.

Op het gebied van spektakel laat deze actiekomedie het ook afweten. De stunts zijn namelijk erg slap. De moorden zijn onorigineel en worden zonder jeu opgevoerd. Het verhaal wordt nogal warrig verteld en de personages worden niet uitgediept. Deze bijzonder cynische film is een mislukking op elk gebied. Het is zonde dat er tijd en energie in is gestoken. Dit is een verspilling van talent en beschadigt de reputatie van zowel beginnende acteurs als gevestigde namen. Lachwekkend slecht is geen goede kwalificatie voor een komedie. Helaas.

Frank v.d. Ven