Operation Fortune: Ruse de guerre (2023)

Recensie Operation Fortune: Ruse de Guerre CinemagazineRegie: Guy Ritchie | 113 minuten | actie | Acteurs: Jason Statham, Aubrey Plaza, Cary Elwes, Hugh Grant, Josh Hartnett, Bugzy Malone, Eddie Marsan, Tim Seyfi, Peter Ferdinando, Nicholas Facey, Lourdes Faberes, Sam Douglas, Ergun Kuyucu, Oliver Maltman, Matthew Hawksley, Max Beesley, Aksel Ustun

De Britse regisseur Guy Ritchie bereikte faam met zijn eerste twee films ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ en ‘Snatch’ en door zijn huwelijk met zangeres Madonna. Dit laatste eindigde niet goed, maar zijn debuut en de opvolger zorgden ervoor dat hij doorbrak. Ritchies films bevatten een aantal karakteristieken. Ze gingen over Britse criminelen/maffiosi, vaak van de lagere socio-economische klasse, die dikwijls pech hadden en zich wilden opwerken. Daarnaast speelde hij graag met dialecten. Het was een uniek recept van actie en humor dat best succesvol was. Vervolgens kende hij een impasse met de Sherlock films, ‘King Arthur’ en de matige live action ‘Aladdin’. In 2019 keerde hij terug naar zijn originele recept met de succesvolle film ‘The Gentlemen’. Hij voegde daar de elementen van klasse en stijl aan toe. In zijn laatste film ‘Operation Fortune: Ruse de Guerre’ zijn alle aspecten gecombineerd, samen met zijn fetisj-acteur Jason Statham, maar dan in een soort hippe, klassevolle, humoristische spionagefilm.

‘Operation Fortune: Ruse de Guerre’ opent met het geklik van de schoenen van Nathan Jasmine (Cary Elwes) die opgeroepen is door Norman (Eddie Marsan) – nog een lievelingsacteur van Ritchie – van de Britse geheime dienst. Groot probleem, een geheim wapen is gestolen. Jasmine moet samen met zijn team, geleid door Orson Fortune (Jason Statham), achterhalen wie dit apparaat heeft gestolen en het terugvinden voor het te laat is. Fortune is een diva eersteklas en wil alleen het beste om zijn missie zo comfortabel mogelijk te maken. Zo eist hij eersteklas vliegtuigen en topwijnen, die als zijn ‘medicijnen’ worden beschreven. Zijn team wordt vervoegd door de spontane Sarah Fidel (Aubrey Plaza) en de stoïcijnse JJ Davies (Bugzy Malone). Samen komen ze snel op het spoor van de slinkse en sleezy Greg Simmonds (een briljante Hugh Grant). Simmonds’ achilleshiel is een obsessie met acteurs, dus schakelt het team de hulp in van acteur Danny Franscesco (Josh Hartnett). Deze wordt als lokaas gebruikt om Simmonds binnen te halen.

Op papier lijkt het een topfilm en op zich is het dat ook bij momenten. Ritchie bewijst dat hij talent heeft om te regisseren en goed uitgewerkte verhalen te vertellen, maar soms raakt hij hierin verdwaald. De film wikt en weegt tussen drama en humor. Hierdoor is het met momenten lastig om de film serieus te nemen. De verhaallijn is ook allesbehalve origineel. Een geheim wapen dat is gestolen? Ongezien. Ritchie probeert dit basisconcept op te fleuren met zijn gebruikelijke elementen als chique kledij en auto’s, beetje spelen met dialecten, humor, maar het breekt nooit echt door. Dit is best jammer, want er zit oprecht veel potentieel in de film.

Al deze tekortkomingen zorgen er toch niet voor dat ‘Operation Fortune: Ruse de Guerre’ onvermakelijk is. Integendeel, dat is het voornaamste gevoel dat je krijgt na het zien van de film. Dit gevoel, in combinatie met indrukwekkend acteerwerk van Hugh Grant en Aubrey Plaza, zorgen ervoor dat de film stand houdt. Het moet gezegd worden dat Grant zichzelf heeft heruitgevonden in Ritchie films – hij stal ook al de show in ‘The Gentlemen’. In ‘Operation Fortune: Ruse De Guerre’ speelt de Britse acteur een meedogenloze, vettige, doch amusante en best wel charmante miljonair. Een ontspoorde levensgenieter met een bourgondische levensstijl. Grant heeft waarschijnlijk carte blanche gekregen en mocht een typetje neerzetten wat hij met glans doet. De andere persoon die de show steelt is Aubrey Plaza. Plaza speelt de vlotte tech assistent van het team en heeft het duidelijk naar haar zin in haar rol. Al vanaf moment één kleurt ze buiten de lijntjes en weet de schwung erin te houden. Met een paar fantastische oneliners en effectief gebruikmaken van mimiek, blijkt ze een absolute en noodzakelijke meerwaarde te zijn voor de film. Plaza moet het intussen gewoon zijn de show te stelen, zoals ze dat ook deed in seizoen twee van “The White Lotus”.

Over de rest valt helaas minder te zeggen. Malone zijn figuur loopt er eigenlijk maar wat bij. Zijn karakter is gewoonweg niet uitgewerkt en voelt een beetje aan als een steen die door de film heen aanwezig is. Hetzelfde kan gezegd worden over Elwes, maar deze moet vermoedelijk een stiff upper lip Brit spelen en stel je nu eens voor dat die hun emoties lieten zien. Tot slot is er natuurlijk Statham, die eigenlijk een beetje altijd hetzelfde personage speelt. Wat hij doet, doet hij best goed, maar hij blinkt niet uit zoals in ‘Snatch’. Zijn personage kent interessante momenten, maar je bent als kijker nooit geïnvesteerd. Deze drie laatsten voelen gewoon bordkartonachtig aan en ze spelen ook niet met hun rol zoals Grant en Plaza doen.

‘Operation Fortune: Ruse de Guerre’ kent leuke en inventieve momenten, maar benut zijn potentieel niet. Zo is er in het eindgevecht een leuke gimmick waar de camera dienst doet als het geweer van Statham en er een vizier op staat. Waarom is dit enkel dan aanwezig? Voor de rest zitten er wat lang uitgerekte scènes in en domme momenten waarbij je als kijker fronst en vraagtekens zet bij de intellectuele capaciteiten van sommigen. Soms worden verhalenlijnen niet in hun totaliteit benut of half uitgewerkt, waardoor het een klungelig geheel vormt. Uiteindelijk blijft Ritchies project amusant en zeker de moeite waard is om te zien, maar op de acteerprestaties van Grant en Plaza na zal de film je niet bijblijven.

Nick Majchrowicz

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 januari 2023
DVD- en blu-ray-release: 23 mei 2023
4K UHD-release: 30 mei 2023