Ordeal by Innocence (1985)

Regie: Desmond Davis | 85 minuten | misdaad | Acteurs: Donald Sutherland, Faye Dunaway, Sarah Miles, Christopher Plummer, Ian McShane, Diana Quick, Annette Crosbie, Michael Elphick, George Innes, Valerie Whittington, Phoebe Nicholls, Michael Maloney, Cassie Stuart, Anita Carey, Ron Pember, Billy McColl

Na afloop van een meerjarige wetenschappelijke expeditie reist de paleontoloog Dr. Arthur Calgary naar Engeland. Twee jaar daarvoor heeft hij vlak voor zijn vertrek een jongeman een lift gegeven richting het plaatsje Torquay. Veel later pas heeft Calgary het adresboek van deze Jack Argyle tussen zijn spullen aangetroffen, nu wil hij dat aan hem teruggeven.

Tot Calgary’s verbazing verloopt de ontvangst in het ouderlijk huis van Jack erg stroef. Na een tijdje blijkt ook waarom. Bij gebrek aan een sluitend alibi is Jack tijdens Calgary’s afwezigheid ter dood veroordeeld voor de moord op zijn moeder Rachel (Faye Dunaway), niet lang daarna is hij ook geëxecuteerd. Dr. Calgary had Jack als enige van de strop kunnen redden door te getuigen dat hij op het moment van de moord bij hem in de auto zat.

Ook al is de dood van Jack niet zijn schuld, maar te wijten aan een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden, Calgary voelt zich verschrikkelijk schuldig en hij begint op eigen houtje onderzoek te doen. De politie heeft te kennen gegeven andere prioriteiten te hebben en ook de familie van Jack heeft wel wat beters te doen dan het zwarte schaap van de familie van blaam te zuiveren. Eerst wordt Calgary in zijn strijd voor gerechtigheid nog tegengewerkt met woorden, maar al snel is hij zijn leven niet meer zeker en vallen er doden onder de mensen die hij bij zijn onderzoek heeft betrokken.

‘Ordeal by Innocence’ is een ietwat gedateerde, maar wel fijne Agatha Christie verfilming. Het gedateerde zit hem bijvoorbeeld in het veelvuldig te pas maar nog vaker te onpas ‘horen’ van wat de verschillende mensen Calgary hebben verteld, het publiek op die manier zo nadrukkelijk iets inpeperen, dat durft geen regisseur meer, maar toen was dat prima in orde. Daarbij gevoegd de lekkere muziek van Dave Brubeck, die altijd al ouderwets was, zelfs op het moment dat hij deze maakte, geeft een nostalgisch tintje aan de film dat niet eens vervelend aandoet.

Maar met acteurs als Donald Sutherland, Faye Dunaway en Christopher Plummer kan er natuurlijk niet zo heel veel fout gaan. De ijskoude blik van Christopher Plummer als hij Calgary zogenaamd bijna neerschiet, en dat tot twee keer toe, is echt naar, een rotzak van het zuiverste water. Faye Dunaway als kille schoonheid die haar kinderen heeft gekocht van minder draagkrachtige vrouwen en daarbij niemand ontziet, is uitstekend gecast. Alles bij elkaar roept dit effectief een nare spanning op die de aandacht gemakkelijk tot aan de ontknoping weet vast te houden. Leuk.

Diana Tjin-A Cheong