Ordinary Man (2005)

Regie: Vincent Lannoo | 103 minuten | horror, thriller | Acteurs : Carlo Ferrante, Christine Grulois, Stefan Liberski, Elladé Ferrante, Vera Van Dooren, Georges Siatidis, Anne Carpriau, Olivier Gourmet

Dat er in ieder mens een monster schuilt weten de Belgen na de affaire Dutroux maar al te goed. Na ‘Calvaire’ komt er opnieuw een film van Belgische bodem gestoeld op de ontstane collectieve paranoia dat er achter elke gezellige herbergier of aimabele verkoper een gestoorde perverseling kan schuilgaan. Regisseur Vincent Lannoo is van mening dat elk individu een mix is tussen een sociaal wezen en een beest. Daartussen bevindt zich een muur maar als die muur scheuren begint te vertonen zal het beest het langzaam maar zeker winnen van de sociaal aangepaste.

Dit Freudiaans klinkend mensbeeld wordt nogal sinister belichaamd in familieman Georges Bissot, het hoofdpersonage. Zo zien we hem met zijn dochtertje schik maken, maar als vrouw en kind eenmaal vredig slapen, gaat Georges de monddood gemaakte vrouw in zijn kofferbak voeren. Lugubere beelden waar de bioscoopbezoeker met een macaber gevoel voor humor zelfs hier en daar om zal kunnen gniffelen. Aardig detail is overigens dat vrouw en kind in de film ook echt de vrouw en kind van acteur Carlo Ferrante zijn.

Ferrante werkte eerder samen met regisseur Lannoo in de film ‘Strass’. Ferrante staat bekend als komisch acteur en af en toe heeft de knulligheid van zijn wanhopige gruweldaden ook iets kolderieks. Behalve gruwelijk, absurd en toch ook kolderiek zijn de handelingen van de personages niet altijd geloofwaardig te noemen. Zo kan de ontvoerde Christine vrij eenvoudig ontsnappen uit het chalet maar laat zij zich zo mogelijk nog eenvoudiger weer grijpen. Eveneens zijn de rollen van de agenten niet bijzonder geloofwaardig. Om de absurditeit van het verhaal tenslotte helemaal op te schroeven ontpopt er zich een plotwending die een macabere parodie op een happy-end genoemd kan worden.

Het camerawerk is in handen van Gilles Bissot die vooral gespecialiseerd is in digitale postproductie. ‘Ordinary Man’ is dan ook geheel digitaal opgenomen. De film won op het Amsterdam Fantastic Film Festival 2006 de Silver Scream Award (Publieksprijs).

Jeroen Poldermans

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 22 juni 2006