Orfeu Negro – Black Orpheus (1959)

Regie: Marcel Camus | 107 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Breno Mello, Marpessa Dawn, Marcel Camus, Fausto Guerzoni, Lourdes de Oliveira, Léa Garcia, Ademar Da Silva, Alexandro Constantino, Waldemar De Souza, Jorge Dos Santos, Aurino Cassiano

De dag voordat het carnaval in Rio de Janeiro in alle hevigheid losbarst weet Mira de vrouwenminnende tramconducteur Orpheus over te halen in ondertrouw te gaan. Geld voor een verlovingsring heeft hij echter niet, omdat hij zijn gitaar uit de lommerd wil halen. Zo vlak voor het carnaval  heeft hij zijn muziekinstrument hard nodig. Serafina (Léa Garcia), Mira en Orpheus zijn namelijk druk bezig met de voorbereidingen voor hun optreden als dansgroep in de carnavalsoptocht. Tijdens Orpheus’ laatste tramrit van die dag zit Eurydice bij hem in de tram. Ze is op weg naar haar nicht en dat blijkt later Serafina te zijn. Bij het passen en vermaken van de kostuums en het instuderen van de choreografie worden Orpheus en Eurydice verliefd op elkaar.

Orpheus wordt door alle vrouwen bemind en heeft deze gevoelens altijd met veel plezier beantwoord, maar nu hij verliefd is op Eurydice, is zij de enige voor hem. Het idee dat ze bedreigd wordt door een afgewezen minnaar en hij haar kwijt kan raken, is meer dan hij kan verdragen. Het klassieke verhaal uit de oudheid is doordrenkt met passie en hartstocht en de verplaatsing naar de moderne tijd is mooi gedaan. Mira is waanzinnig jaloers. De ambtenaar, bij wie ze hun huwelijk aanvragen, wil van Orpheus weten waar Eurydice dan is als hij Orpheus heet. Mira ontsteekt bij die woorden in een hevige woedebui over die vermeende geliefde uit het verleden van haar aanstaande.

Ook andere vrouwen laten hun gevoelens van jaloezie en hartstocht vrijelijk de loop. Mira’s rivale in de liefde is de kuise Eurydice, maar als zij met Orpheus danst, schudt ze even hevig als Mira met haar schouders, borsten en de rest van haar lichaam en laat ze haar haren net zo wild wapperen om haar geliefde te behagen.

‘Orfeu Negro’ is een explosie aan swingende muziek, zinderende hartstocht, kleurenpracht en een overvloed aan vrouwelijk schoon. Van begin tot eind wordt er gedanst, gezongen en muziek gemaakt door jong en oud. Een meeslepende en vrolijke film die onder andere bekroond is met de Oscar voor Beste Buitenlandse film.

Diana Tjin-A Cheong