Oslo, August 31st (2011)

Regie: Joachim Trier | 95 minuten | drama | Acteurs: Anders Danielsen Lie, Anders Borchgrevink, Andreas Braaten, Hans Olav Brenner, Malin Crépin, Petter Width Kristiansen, Johanne Kjellevik Ledang, Emil Lund, Tone Beate Mostraum, Ingrid Olava, Renate Reinsve, Øystein Røger, Kjærsti Odden Skjeldal, Iselin Steiro, Aksel Thanke, Petter With

‘Oslo, August 31st’ is een integer en poëtisch drama van regisseur Joachim Trier naar het boek “Le Feu Follet” van Pierre Drieu La Rochelle (1893-1945). Anders (Anders Danielsen Lie) wordt voor zijn drugsverslaving behandeld in een afkickkliniek. Hij mag in het kader van zijn resocialisatie voor het eerst weer de kliniek verlaten en krijgt een dag sollicitatieverlof.

Als tijdens het sollicitatiegesprek blijkt dat hij een ‘gat’ in zijn arbeidsverleden heeft, vraagt de werkgever door en onthult Anders noodgedwongen dat hij verslaafd is geweest, maar nu geheel is afgekickt. Het is echter meteen einde gesprek, zijn verleden achtervolgt en confronteert hem en verhindert hem ongehinderd een nieuwe start te kunnen maken. Anders gebruikt de dag tevens om oude vrienden op te zoeken en probeert voortdurend zijn vroegere vriendin te bellen. Dat heeft geen succes, hij kan alleen op haar voice-mail inspreken. Zij reageert in het geheel niet op zijn steeds dringender telefoontjes.

Als hij oude vrienden opzoekt, tonen die zich verbaasd over zijn onverwachte komst. Is hij werkelijk afgekickt en hoe stabiel is zijn situatie? In gesprekken die hij met hen voert, leren we steeds meer over het verleden van Anders, maar krijgt Anders zelf ook een spiegel voorgehouden over hoe de buitenwereld naar hem kijkt. Dat wordt nog indringender als hij een gesprek afluistert. Dat beeld is door zijn gedragingen en vele ontsporingen in het verleden niet erg rooskleurig. Nadat hij voor een feestje wordt uitgenodigd, worden die confrontaties steeds indringender en wordt de gemoedstoestand van Anders somberder.

Anders Danielsen Lie vertolkt overtuigend de positie van de ex-junk die weer een plaatsje in de maatschappij moet zien te vinden en die daarbij vele bedreigingen op zijn weg vindt. Het verhaal ontvouwt zich daarentegen relatief langzaam (en ook wel enigszins voorspelbaar) en ontbeert enigszins actie en diepgang. Het is niet eenvoudig dan de aandacht van de kijker steeds voor 100 % vast te houden.

Daarentegen is de sfeer pakkend, gegeven het somber gekleurde onderwerp. Het opnieuw wegglijden van Anders dreigt voortdurend. Vooral de sfeer en de sterke cameravoering met veel close ups zijn bepalend. Het is uiteraard geen verrassing dat Anders door zijn ervaringen van die dag wordt meegezogen in een negatieve spiraal van drankgebruik die tot een mistroostige geestelijke toestand leidt. Kan hij zelf die dreiging weerstaan en zich aan de geestelijke malaise onttrekken? In de sterke en krachtig uitgebeelde slotscènes zullen we de afloop weten.

Rob Veerman

Waardering: 3

Bioscooprelease: 17 mei 2012
DVD-release: 13 september 2012