OSS 117: Le Caire nid d’espions (2006)

Regie: Michel Hazanavicius | 99 minuten | komedie | Acteurs: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, Aure Attila, Philippe Lefebvre, Constantin Alexandrov, Saïd Amadis, Laurent Bateau, Claude Brosset, François Damiens, Youssef Hamid, Khalid Maadour, Arsène Mosca, Abdellah Moundy, Eric Prat, Richard Sammel

‘OSS 117: Le Caire nid d’espions’ is een overduidelijke satire op de spionagefilm à la James Bond. De hoofdfiguur in de film, geheim agent OSS 117, is gebaseerd op de spionageromans van de Franse schrijver Jean Bruce. OSS 117 (gespeeld door de populaire Franse komiek Jean Dujardin) moet op verzoek van de Franse president naar het Cairo van 1955 om de verdwijning van een collega te onderzoeken. En passant mag hij ook nog even het gehele Midden Oosten probleem oplossen. Met zijn komst en optreden veroorzaakt hij daar vanzelfsprekend een hoop problemen.

In de film wordt via de mond van OSS 117 het eigen Franse koloniale verleden niet gespaard en worden ook grappen gemaakt over de preutse moraal van de islamisten. Dit alles overigens in een milde toonzetting en duidelijk als grap bedoeld en daarmee niet kwetsend.

De hoofdfiguur is een soort held zoals we die kennen uit de films van Inspecteur Clouseau (Peter Sellers) en ‘Johnny English’ (Rowan Atkinson). Al stuntelend lost hij de grootste problemen op. Ook de uiterlijke gelijkenis met de James Bond van Sean Connery is daarbij treffend, je zou bijna denken dat je naar een kloon van Connery kijkt.

De satire komt al direct bij aanvang van de film naar boven. Het is een en al parodie op het genre spionagefilm, direct wordt duidelijk wat je verder mag verwachten. Qua stijl is het filmgenre uit de periode zo rondom 1960 bijzonder knap getroffen. De gehele vormgeving van de film zit knap in elkaar. De cameravoering en de belichting zijn geheel in de stijl van die jaren. De voor die tijd zo typerende filmmuziek pakt prima uit en maakt de opzet zeer herkenbaar.

Je weet dus wat je zo ongeveer kunt verwachten als je naar de film gaat kijken en dat krijg je dan ook te zien. Allerlei soms minder subtiele grappen zijn knap verwerkt De clichés liggen er onbeschaamd bovenop, maar zijn prima te genieten. Voldoende momenten waarop kan worden gelachen, de regisseur heeft creatief uitgepakt.

Jean Dujardin vertolkt de rol van ‘OSS 117’ met veel inzet en is heerlijk vet op dreef. De acteerprestatie van Bérénice Bejo als zijn lieftallige assistente Larmina is van gelijk niveau. Larmina is natuurlijk de vrouw die veel meer hersens heeft dan de stuntelende OSS 117, zij helpt hem voortdurend op de achtergrond.

Omdat het in dit genre film dik wordt aangezet, is dat ook tegelijkertijd wel een beetje een risico bij dergelijke films. Na een tijdje krijgen de ontwikkelingen en grappen een wat voorspelbaar karakter en neemt de originaliteit en de verrassing wel een beetje af. Toch blijft voldoende humor aanwezig om de film te kunnen waarderen. Een (k)luchtige en leuke zomeravondfilm voor in de open lucht.

Rob Veerman

Waardering: 3

Bioscooprelease: 30 augustus 2007