(Otto) (2015)

Regie: Marieke Blaauw, Joris Oprins, Job Roggeveen | 10 minuten | animatie, korte film

Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw timmeren als Job, Joris & Marieke al enige jaren aan de weg in animatieland. Het drietal ontmoette elkaar tijdens hun studie aan de Design Academy in Eindhoven, waar Job zich bezighield met grafisch ontwerpen en Joris en Marieke productontwerp studeerden. Al in 2007 besloten ze samen een studio op te zetten met als thuisbasis Utrecht. Wanneer ze animatiefilms maken, bedenken ze met zijn drieën het concept en het ontwerp, waarna ze het werk opsplitsen. Meestal ontfermen Joris en Marieke zich over de animatie en het verhaal, terwijl Job zich bezighoudt met de illustraties en de muziek. Dat hun aanpak werkt, blijkt wel uit de vele nominaties en prijzen die ze met hun films in de wacht hebben gesleept. Hun korte animatiefilm ‘A Single Life’ (2014) werd zelfs genomineerd voor een Oscar voor beste korte animatiefilm. Helaas greep het Nederlandse drietal net mis.

Dit jaar werd ‘(Otto’) (2015) namens Nederland ingezonden als kanshebber; eveneens gemaakt door Job, Joris en Marieke. Het ongeveer tien minuten durende ‘(Otto)’ is gemaakt in de kenmerkende stijl van Job, Joris en Marieke: een fris en vrolijk kleurenpalet, cartooneske maar aansprekende figuurtjes en aanstekelijke en treffende muziek. We zien een meisje met een denkbeeldig vriendje, dat ze Otto heeft genoemd. Omdat ze nog klein is, laten haar ouders haar maar. Dat zal wel een keertje overwaaien. Maar tijdens een bezoekje aan een eetcafé raakt het meisje haar imaginaire vriendje kwijt aan iemand die hem eigenlijk veel harder nodig heeft: een vrouw die net te horen heeft gekregen dat ze nooit kinderen zal kunnen krijgen. Voor de vrouw is Otto haar houvast bij het verwerken van dit verdrietige nieuws. Ze neemt Otto mee naar huis en speelt met hem, zingt voor hem en geeft hem te eten. Aan haar man vertelt ze niets. Haar geheim maakt de afstand die er ontstaan is tussen de vrouw en haar man echter steeds groter. Wanneer het kleine meisje haar vriendje komt terugeisen, is het de kracht van de verbeelding die iedereen weer samen brengt.

‘(Otto)’ is een fantasierijk en troostend verhaaltje over universele thema’s als verlies en verwerking. De originele manier waarop dit in beeld gebracht wordt, toont dat Job, Joris en Marieke hun vak uitstekend verstaan. Ze maken optimaal gebruik van de kracht van de verbeelding en brengen het meisje en de vrouw, die allebei veel steun vinden in Otto, op inventieve wijze bij elkaar. Luchtig verpakt, maar met een diepere boodschap. ‘(Otto)’ laat zien dat je niet ingewikkeld hoeft te doen om menselijke emoties overtuigend over te brengen!

Patricia Smagge

‘(Otto)’ is te zien tijdens het HAFF 2016 (Holland Animation Film Festival), van 16 – 20 maart 2016.