Our Brand Is Crisis (2015)

Regie: David Gordon Green | 103 minuten | komedie, drama | Acteurs: Sandra Bullock, Billy Bob Thornton, Anthony Mackie, Joaquim de Almeida, Ann Dowd, Scoot McNairy, Zoe Kazan, Dominic Flores, Reynaldo Pacheco, Louis Arcella, Octavio Gómez Berríos, Luis Chávez, Azucena Diaz, Damian Delgado

De documentaire ‘Our Brand Is Crisis’ (2005) van Rachel Boynton volgt de ontwikkelingen rondom de Boliviaanse presidentsverkiezing van 2002, in het bijzonder de Amerikaanse freelance consultants die een van de kandidaten heeft ingehuurd voor zijn campagne. De film deed het goed in het festivalcircuit en won onder meer de International Documentary Association prijs voor beste documentaire. Tien jaar later volgt deze Hollywoodproductie die er losjes op is gebaseerd, maar een stuk minder allure heeft als fictie.

Sandra Bullock speelt de beruchte Jane Bodine, die door vriend en vijand ook wel ‘Calamity Jane’ genoemd wordt. De ooit succesvolle campagnestrateeg is inmiddels afgedankt en brengt haar dagen door in haar holistische pottenbakkerij. Het team consultants van de Boliviaanse presidentskandidaat Castillo (Joaquim de Almeida) zit echter zo in de rats dat ze Bodine bij wijze van weesgegroetje uit haar vervroegde pensioen lokken. Een twijfelachtige beslissing, want Jane blijkt over een hoop eigenaardigheden te beschikken en brengt haar tijd voornamelijk door met het citeren van Sun Tsu en Machiavelli. De aanwezigheid van aartsrivaal Pat Candy (Billy Bob Thornton) in het team van een concurrerende kandidaat wakkert haar vuur weer aan, en een absurde strijd barst los die niets te maken heeft met idealen of Bolivia maar alles met winnen.

‘Our Brand Is Crisis’ beschikt in de basis over alle noodzakelijke ingrediënten voor een geslaagde politieke satire, waardoor het de makers zwaarder aan te rekenen valt hoe hard de film flopt. Het originele materiaal is veelbelovend, en schrijver Peter Straughan die eerder onder andere ‘How to Lose Friends & Alienate People’ (2008) en ‘Tinker Tailor Soldier Spy’ (2011) bewerkte, is niet de minste. Ook de sterrencast doet haar werk, met in de bijrollen namen als Anthony Mackie, Ann Dowd, Zoe Kazan en Scoot McNairy. Maar regisseur David Gordon Green bakt er weinig van en laat het geheel – op een enkele komische uitschieter na – verzanden in een mengelmoesje dat vlees noch vis is. Een hint naar de oorzaak kan wellicht gevonden worden in Greens repertoire, dat zowel door Danny McBride aangevoerde slapstick zoals ‘Your Highness’ (2011) bevat, als de serieuzere drama’s ‘Snow Angels’ (2007) en ‘Joe’ (2013) . Het lijkt erop dat hij geen besluit kon nemen over het type film dat hij probeerde te maken met ‘Our Brand Is Crisis’, en dus maar van alles wat deed. De montagestijl is inconsequent, de soundtrack schakelt van klassiek naar dance beats op een manier die niet verfrissend maar onsamenhangend te noemen is, en bovenal lijkt Green onzeker te zijn over het doel van zijn hoofdpersonage. Zelfs Oscarwinnares Bullock kan weinig maken van de manische Bodine, die dan weer gehaaide veteraan is en dan weer romantische idealist. En wat te denken van haar geforceerde rivaliteit met Thorntons Candy, die vaak uit weinig meer bestaat dan de denigrerende adviezen die hij af en toe in haar oor fluistert.

Het is teleurstellend hoe weinig beeldtijd ‘Our Brand Is Crisis’ gunt aan De Almeida, die met de jaren steeds meer gaat lijken op een Portugese Geoffrey Rush. Er zit komediegoud verborgen in zijn sigaar rokende, paardrijdende oligarch die de verkiezingen volgt vanuit zijn bad met gouden kranen. Ook de rest van het campagneteam komt nauwelijks uit de verf, terwijl ze stukken interessanter lijken dan de nukkige Bodine. De focus op haar haperende personage resulteert in een film met weinig flow. Wat in een documentaire goed is voor een oprechte lach vindt haar oorsprong in de absurditeit van echte situaties en personages. In fictie kan dit zich al snel vertalen naar te bedachte typetjes en een film zonder doel of identiteit.

Maaike Tol

‘Our Brand Is Crisis’ verschijnt woensdag 31 augustus 2016 op DVD en VOD.