Our Evil – Mal Nosso (2017)

Recensie Our Evil CinemagazineRegie: Samuel Galli | 92 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Fernando Cardoso, Luara Pepita, Walderrama Dos Santos, Ademir Esteves, Sonia Moreno, Gabriela Grecco, William Salles, Thais Prates, Maria Galves, Antony Mello, Nicole Silva, Shirley Viana, Ricardo Casella, Maria Clara Gonçalves, Reinaldo Colmanetti, Maysa Pettes

In Nederland merk je er soms weinig van, maar in Brazilië worden films gemaakt. De horrorfilm ‘Our Evil’ bijvoorbeeld, die hier direct op DVD verscheen. Het ontbreken van een bioscoop- of festivalrelease voor dit soort ‘exotische’ producties is jammer, maar in dit geval wel begrijpelijk. Debuterend regisseur Samuel Galli komt met een interessant concept, een (voor ons) bijzondere setting en een dosis gore voor de liefhebbers, maar verslikt zich in de uitwerking.

‘Our Evil’ begint intrigerend. We zien hoe Arthur (Ademir Esteves), een al wat oudere en op het oog rechtschapen man, een bezoekje brengt aan het dark web. Hij bekijkt een video waarin seriemoordenaar Charles (Ricardo Casella) een vrouw martelt, scalpeert en vermoordt. Arthur walgt van wat hij ziet, maar toch is dit de man die hij zoekt. De seriemoordenaar doet namelijk ook moorden op bestelling (“3000 voor volwassenen, 2000 voor kinderen”) en Arthur heeft zijn diensten nodig. Charles ontvangt een aanbetaling en een USB-stick met instructies. De moord moet op een specifiek tijdstip en op een specifieke manier gepleegd worden. Op de USB-stick staat ook een versleuteld bestand dat de moordenaar pas na afloop kan openen.

Arthur begint thuis aan de voorbereidingen voor de twintigste verjaardag van zijn dochter Michele (Luara Pepita). Aan alles is te zien dat vader en dochter elkaar op handen dragen. Toch wordt duidelijk dat Charles is ingehuurd om Michele te vermoorden. Arthur heeft het er moeilijk mee, maar hij heeft een hoger doel: hij wil zijn dochter behoeden voor een bovennatuurlijke entiteit die haar ziel bedreigt. Het versleutelde bestand op de USB-stick onthult het hoe en waarom en vertelt een verhaal over liefde, opoffering en boetedoening.

Het idee achter ‘Our Evil’ is goed, maar af en toe schiet Galli een beetje door. Dat gebeurt wel vaker bij beginnende regisseurs die hun eigen verhaal verfilmen. Sommige scènes worden te lang uitgesponnen en halen daarmee de vaart uit de film, terwijl een aantal M. Night Shyamalan-achtige slimmigheidjes ervoor zorgen dat het scenario gekunsteld aanvoelt. En als je een beetje oplet, dan zal het einde je niet verrassen. Dat neemt niet weg dat ‘Our Evil’ wel degelijk een mooi verhaal vertelt.

Qua gore lijkt Galli op twee gedachten te hinken. De akelige scalpeerscène in het begin is een vette binnenkomer, maar later in de film laat hij de camera soms discreet wegdraaien. Gezien het thema van de film had wat meer durf hier best gemogen, al zullen budgettaire beperkingen ook een rol gespeeld hebben.

‘Our Evil’ is een film waar even wat eindredactie overheen had gemoeten. Een echte must-see is het daarom niet, maar voor een debuutfilm biedt deze Braziliaanse horror toch wel hoop voor de toekomst.

Paula Koopmans

Waardering: 3

VOD-release: 14 september 2017
DVD-release: 14 september 2017