Our Friend (2019)

Regie: Gabriela Cowperthwaite | 124 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Jason Segel, Isabella Kai, Violet McGraw, Casey Affleck, Dakota Johnson, John McConnell, Jeronimo Spinx, Denée Benton, Jake Owen, Jason Bayle, Sampley Barinaga, Marielle Scott, Lane Alexander, Ahna O’Reilly, Paige King, Jacinte Blankenship, Azita Ghanizada

Films over ziektes trekken een bepaald publiek aan. Het is niet voor niets zo dat commerciële zenders op vaste dagen tranentrekkers programmeren om hun kijkers te plezieren. Dit genre mikt overduidelijk op het uitlokken van emoties en vaak wordt goedkoop sentiment ingezet om dat doel te bereiken. ‘Our Friend’ gaat over een gezin dat te maken krijgt met een terminale ziekte. Een moeder van twee dochters hoort dat ze nog maar weinig tijd op aarde heeft en dat heeft zijn weerslag op het hele gezin. Genrefans zullen deze film nu al hoog op hun ‘to watch lijst’ hebben gezet, maar als je niet gevoelig bent voor melodrama, is deze film dan ook de moeite waard? Het antwoord is ‘ja’.

In ‘Our Friend’ draait het om Nicole en Matt Teague (Dakota ’50 Shades of Grey’ Johnson en Casey Affleck). Dit koppel heeft twee dochters en is erg gelukkig. Hun leven komt op hun kop te staan als Nicole te horen krijgt dat ze kanker heeft. Haar levensverwachting is slechts een paar maanden. Tijdens deze periode besluit huisvriend Dane (Jason Segel) het paar bij te staan. Maar kun je een vriendschap wel behouden als je met zulke heftige emoties te maken krijgt?

Op papier lijkt ‘Our Friend’ een sentimentele draak van epische proporties te zijn. Gelukkig blijkt dat in de praktijk niet zo te zijn. Dat is te danken aan de fantastische cast. Affleck is een geweldig acteur en bewijst dat opnieuw in deze film. Het is echter Johnson die de show steelt. Ze bewijst (opnieuw) meer in haar mars te hebben en veel meer te zijn dan de mutsige heldin uit de ’50 Shades’ trilogie. Johnson zet een gelaagde rol neer en doet dat krachtig en overtuigend. Segel is vooral bekend als komiek, maar ook in een serieuze rol is hij goed te pruimen. Zijn sympathieke uitstraling helpt dat goed bij.

‘Our Friend’ is een knap gemaakte tearjerker met een fantastische cast. Helaas verliest de film impact door de ietwat warrige regie van Gabriela Cowperthwaite. Ze springt heen en weer in de tijd en maakt een logisch verhaal onnodig ingewikkeld. Jammer. Dat neemt niet weg dat zowel liefhebbers van tranentrekkers als drama’s deze film zullen waarderen.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

VOD-release: 12 mei 2021
DVD- en blu-ray-release: 19 mei 2021