Our Idiot Brother (2011)

Regie: Jesse Peretz | 90 minuten | drama, komedie | Acteurs: Paul Rudd, Elizabeth Banks, Zooey Deschanel, Emily Mortimer, Steve Coogan, Kathryn Hahn, Bob Stephenson, Peter Hermann, Adam Scott, Kelly Briter, Rashida Jones, T.J. Miller, Shirley Knight, Matthew Mindler, Sterling K. Brown, Hugh Dancy

Als je niet beter zou weten is het niet raar om te denken dat Ned (Paul Rudd), hoofdrolspeler in de komedie ‘Our Idiot Brother’ lichtelijk zwakbegaafd is. Want wie presteert het nou om in de gevangenis terecht te komen door een politieagent in uniform te proberen drugs te verkopen? Tot twee keer toe wel te verstaan. Voor Ned is dit echter de normaalste zaak van de wereld, hij staat simpelweg niet al te erg stil bij de gevolgen van zijn ronduit opmerkelijke daden. Wanneer hij na acht maanden vrijkomt uit de gevangenis en erachter komt dat zijn vriendin inmiddels een ander heeft, en wat misschien nog wel erger is: ze wil zijn hond Willie Nelson (vernoemd naar de gelijknamige Amerikaanse countryzanger) niet afstaan, rest Ned weinig anders dan bij zijn drie zussen aan te kloppen voor onderdak.

Zoals wel valt te verwachten zit niemand van de drie zussen (Liz, Miranda en Natalie) echt op hun klungelige broer te wachten. Want in tegenstelling tot Ned hebben zij wél een fatsoenlijk bestaan opgebouwd. De oudste, Liz (Emily Mortimer), is getrouwd en moeder van een zoontje. Miranda (Elizabeth Banks) probeert als journalist door te breken en ook Natalie (Zooey Deschanel) is gelukkig samen met haar vriendin Cindy (Rashida Jones). Wanneer Ned bij hen intrekt volgt er een lichtelijk voorspelbare maar tegelijkertijd vermakelijke komedie waarin Ned het leven van zijn zussen stuk voor stuk (onbewust) op zijn kop zet.

Daar waar Neds zussen, hoewel geen van de drie echt spetterend is, net voldoende karakter hebben om interessant te blijven, is het toch Ned zelf die ondanks zijn enorme lompheid ‘Our Idiot Brother’ draagt. Want hoewel hij zichzelf steeds onmogelijker maakt ten opzichte van zijn familie, zie je dit als kijker toch anders. Er zit werkelijk geen greintje kwaad in zijn karakter, het enige wat hij wil is samen met zijn grote liefde Willie Nelson – die toch als een rode draad door de film blijft lopen – gelukkig zijn. Door de vrolijkheid die van het beest afstraalt wanneer hij samen met Ned is gun je hem dit ook. Neds klungeligheid is, hoewel soms redelijk vergezocht, dan ook eerder grappig dan storend. Zo zoekt Ned er niks achter wanneer hij zijn zwager naakt met een andere vrouw betrapt. Immers, wanneer zijn zwager uitlegt dat hij tijdens een fotoshoot een betere klik met het model heeft als hij zelf ook naakt is, klinkt dit natuurlijk vrij plausibel. Welkom in de wondere wereld van Ned.

‘Our Idiot Brother’ doet eigenlijk niet zo veel bijzonders en dat is misschien maar goed ook. Er zit net voldoende humor in om van begin tot eind grappig te blijven en de film verliest zichzelf niet in geforceerde pogingen om meer te doen dan het eigenlijk is. Naar het einde toe komt de focus wel wat erg op het (clichématige) belang van een sterke familieband te liggen en dit had niet gehoeven. Aan de andere kant zorgt het  er wel voor dat je een redelijk ‘feel good’ gevoel aan de film overhoudt. ‘Our Idiot Brother’ is niet meer dan een lange aaneenschakeling van scènes waarin Ned van het ene drama in het andere rolt. Het spettert nergens en de vonken vliegen er niet vanaf. Toch is ‘Our Idiot Brother’ een prima komedie die gewoon lekker wegkijkt en daar is op zijn tijd niks mis mee.

Martijn Scheepers

Waardering: 3

Bioscooprelease: 31 mei 2012
DVD-release: 20 september 2012 op DVD