Our Kind of Traitor (2016)

Regie: Susanna White | 107 minuten | thriller | Acteurs: Ewan McGregor, Damian Lewis, Stellan Skarsgård, Naomie Harris, Mark Stanley, Alicia von Rittberg, Mark Gatiss, Jeremy Northam, Saskia Reeves, Dolva Gavanski, Alec Utgoff, Pawel Szajda, Grigoriy Dobrygin, Khallid Abdalla, Velibor Topic, Radivoje Bukvic, Marek Oravec, Osi Okerafor, Adrian Klein

Het werk van thrillerauteur John le Carré heeft in relatief korte tijd zijn intrede gedaan tot het domein van de moderne cinema. Dat is geenszins onterecht. Boeken als Tinker Tailor Soldier Spy en A Most Wanted Man zijn uiterst geschikt voor een translatie naar het witte doek. Dat komt niet alleen doordat deze filmadaptaties bol staan van de spanning, maar ook door de wezenlijke eigenschappen van film zelf. Het medium is uitstekend in staat sfeer te creëren. Bovendien spreken de tot leven gekomen speelwerelden enorm tot de verbeelding. Het zijn werelden waar er achter elke boom een spion kan schuilen. En achter elke lantaarnpaal een dubbelspion. Werelden van sterke mannen en femmes fatales. Werelden waarin zelfs je eigen schoonmoeder niet te vertrouwen is.

‘Our Kind of Traitor’ trekt die lijn naar genoegen door. De (onderhuidse) spanning is al vanaf de eerste scène voelbaar. Daarin wordt het echtpaar Perry (Ewan McGregor) en Gail (Naomie Harris) geïntroduceerd. Na een slippertje van eerstgenoemde proberen ze op vakantie in Marokko hun wonden te helen. Dat gaat echter niet vanzelf. De afstand die in thuisland Engeland tussen hen in is gekomen, houdt stand onder de Noord-Afrikaanse zon. Als advocate Gail een telefonische werkafspraak heeft, ziet Perry zijn kans schoon om het met een stel Russische medetoeristen op het zuipen te zetten.

Maar de Russen zijn allerminst argeloze vakantiegangers. Ze maken deel uit van de Russische maffia, die sterke banden onderhoudt met de machthebbers van het land. Daar komt ook Perry achter wanneer de kopman van de Russische drinkebazen zijn hulp vraagt. Deze Dima (Stellan Skarsgård) staat op het punt verstoten te worden omwille van een machtswisseling binnen de top van het misdaadsyndicaat. Het verzoek aan Perry is om een USB-stick vol informatie mee te geven voor de Engelse veiligheidsdienst MI6 in de ruil voor toekomstige amnestie voor Dima en zijn familie. De overdracht van de USB-stick is het begin van een hoop trammelant die de toeschouwer constant op het puntje van zijn stoel houdt. De introductie van een vuurwapen in de openingsscène is een goede voorbode van wat later zal gaan komen. Hier gaan slachtoffers vallen.

‘Our Kind of Traitor’ maakt daarbij gebruik van de aloude Koude Oorlog-retoriek, die de laatste jaren weer aan relevantie gewonnen heeft. Verbannen oligarchen, witwasserij en dubieuze investeringen; de Engelse hoofdstad Londen is het toneel geworden van een hernieuwde Russische inmenging. Die spanningen die daaruit voortkomen, worden in het in een stemmig kleurenpalet opgetrokken ‘Our Kind of Traitor’ aangenaam uitgebuit. Het voert Perry en Gail, met behulp van MI6-agent Hector (Damian Lewis), door geheel Europa. Alsof alleen een verenigd continent tegenwicht kan bieden tegen de lange arm van het Kremlin en zijn kwaadaardige consorten.

De focus komt dientengevolge niet geheel bij Perry en Gail te liggen. Dat is slim, omdat de gedeelde betrokkenheid de spanning vergroot. Zelfs Dima en zijn gezin winnen aan sympathie. Aangezien ‘Our Kind of Traitor’ de regels van het genre trouw volgt, zijn de absolute protagonisten vrij van al te groot gevaar. Maar alle andere personages moeten met recht elk moment vrezen voor hun leven. Ondanks enkele geloofwaardigheidspuntjes is ‘Our Kind of Traitor’ daardoor een bloedstollende kijkervaring.

Wouter Los

Waardering: 4

Bioscooprelease: 2 juni 2016
DVD- en blu-ray-release: 26 oktober 2016