Our Souls at Night (2017)

Recensie Our Souls at Night CinemagazineRegie: Ritesh Batra | 103 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Robert Redford, Jane Fonda, Matthias Schoenaerts, Iain Armitage, Judy Greer, Phyllis Somerville, Bruce Dern, John C. Ashton, Randy Moore, Audrey Walters

Je bent oud en je wilt wat. Geïnspireerd door die gedachte belt de bejaarde weduwe Addie op een avond aan bij haar even bejaarde overbuurman Louis. Addie voelt zich wat eenzaam, zeker ’s nachts, en ze vraagt aan Louis of hij de nachten voortaan wil doorbrengen met haar. Geen seks, dat niet, gewoon een beetje klessebessen voor het slapen gaan.

In het romantisch bejaardendrama ‘Our Souls in the Night’ zien we dat er van die goede voornemens weinig terecht komt. Binnen de kortste keren krijgen de overjarige tortelduiven een relatie, waarna allerlei issues hun opwachting maken. Beiden nemen een bewogen verleden met zich mee, beiden hebben kinderen om rekening mee te houden. En dan waait er op een dag ook nog een kleinkind aan, die even niet meer door zijn ouders kan worden verzorgd.

Wat meteen opvalt in dit iets te zoete drama is de cast. Robert Redford en Jane Fonda kennen we als filmiconen uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Hoewel ze beide rond de 80 waren ten tijde van de opnamen, oogt Redford vele malen ouder dan de plastisch gemodificeerde Fonda. Dat maakt het koppel er niet geloofwaardiger op. Daarbij komt dat Redford hier niet op zijn best acteert, iets wat pijnlijk zichtbaar wordt wanneer de energieke Judy Greer opduikt als Louis’ dochter.

Ook opvallend is het gebrek aan ambitie en de zelfgenoegzame toon. Waar de jongere karakters hier tegen het leven moeten knokken, hebben de oudjes het allemaal prima voor elkaar. Mooie huizen, stabiele karakters, diepe wijsheid en (zucht) ongedwongen seks. Als er al iets mis gaat, dan is het ook zo weer gefixt. Ook weten die oudjes pas echt waar het leven om draait. Dus wanneer Louis aan Addies kleinzoon een setje ambachtelijke speelgoedtreinen geeft, is het joch zijn mobieltje meteen vergeten. Ach ja.

Pas boeiend wordt het wanneer Addie en Louis praten over hun verleden. Daarin schijnen zowaar dingen mis te zijn gegaan. Het maakt deze personages net iets menselijker en minder zelfgenoegzaam. Dat is te weinig om de film te redden. Liefhebbers van kabbelend en tandeloos drama kunnen zich nog wel vermaken met ’Our Souls in the Night’. Maar een beetje meer pit, pijn en diepgang had geen kwaad gekund.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

VOD-release: 29 september 2017 (Netflix)