Our Vinyl Weighs a Ton: This Is Stones Throw Records (2013)

Regie: Jeff Broadway | 94 minuten | biografie, documentaire, muziek

Stones Throw Records is een Amerikaanse onafhankelijke platenmaatschappij die zich voornamelijk richt op hiphop. Het label werd in 1996 opgericht door dj Peanut Butter Wolf (Chris Manak). Sinds eind jaren tachtig maakte Manak samen met zijn maatje, rapper Charizma, muziek. Kort nadat het tweetal in 1993 een platencontract had getekend kwam Charizma op tragische wijze om het leven. De pas twintigjarige rapper werd slachtoffer van een autodief. Om hem te eren startte Manak zijn eigen platenlabel, waarop hij uitsluitend muziek wilde uitbrengen die hij zelf goed vindt. ‘I put out what I personally like and save the rest for the others out there’, is een typerende uitspraak van de grondlegger van het label dat tot op de dag van vandaag unaniem geprezen hiphopalbums op de markt brengt. Het eigenzinnige Stones Throw Records is onderwerp van de al even eigenzinnige documentaire met de prachtige titel ‘Our Vinyl Weighs a Ton: This Is Stones Throw Records’ (2013) van Jeff Broadway.

Bekende namen uit de stal van Stones Throw zijn Madlib (die tevens de soundtrack voor de documentaire verzorgde) en de in 2006 aan een zeldzame bloedziekte bezweken J Dilla. Maar ook andere independent hiphopacts als Oh No, Guilty Simpson en MF DOOM behoorden of behoren tot de Stones Throw-clan. Het zijn allemaal types die net niet helemaal in het stramien van de (succesvolle) MC passen, en daarom zo goed klikken met Chris Manak en Stones Throw. Om nog maar eens te onderstrepen dat het Manak niet om de knikkers gaat maar puur om de liefhebberij: het meest verkochte album tot op heden is ‘Madvillainy’ van Madvillain, de samenwerking tussen Madlib en MF DOOM, waarvan er ‘slechts’ 150.000 verkocht zijn. Neo-soulartiesten als Aloe Blacc en Mayor Hawthorne begonnen ooit bij Stones Throw, maar kenden hun grote successen elders. En zo zijn er meer zaken waarin Stones Throw zich onderscheidt van andere, veel meer commercieel ingestelde platenlabels: de artiesten die er momenteel onder contract staan, vormen een bont gezelschap dat zich zeker niet alleen beperkt tot de standaard hiphop-, soul- en funkartiesten en waar ook leeftijd geen enkele rol speelt.

De documentaire ‘Our Vinyl Weighs a Ton’ is al net zo kleurrijk als het label zelf en laat zich niet makkelijk in een hokje stoppen. Natuurlijk zijn de nodige bekende namen uit the scene aangetrokken om te vertellen hoe invloedrijk het platenlabel is – denk aan de altijd zeer innemende Questlove (The Roots), Common, Mike D (The Beasty Boys) en Kanye West. Ook insiders als MF DOOM, Oh No, Mayor Hawthorne, Madlib en uiteraard Manak zelf komen uitgebreid aan het woord. Er zijn veel archiefbeelden, die lukraak aaneen zijn geregen (wat overigens goed past in een docu over een non-conformistisch platenlabel als Stones Throw). Daarop voortbordurend neemt Broadway het niet altijd even nauw met de chronologie en voel je je als kijker soms een beetje een buitenstaander omdat je de inside information niet oppikt. Maar uit alles blijkt dat we hier met een ‘labour of love’ te maken hebben, en dat geldt zowel voor de regisseur als voor Manak, voor wie muziek een pure passie is, de reden voor zijn bestaan. En met name dat maakt ‘Our Vinyl Weighs a Ton’ de moeite meer dan waard voor de muziekliefhebber die verder kijkt dan zijn neus lang is.

Patricia Smagge