Out for Justice (1991)

Regie: John Flynn | 91 minuten | actie | Acteurs: Steven Seagal, William Forsythe, Jerry Orbach, Jo Champa, Shareen Mitchell, Sal Richards, Gina Gershon, Jay Acovone, Nick Corello, Robert LaSardo, John Toles-Bey, Joe Spataro, Julius Nasso Jr., Gianni Russo, Ronald Maccone, George Vallejo, Carl Ciarfalio, Anthony DeSando, Jerry Clauri, Dominic Chianese, Vera Lockwood, Julianna Margulies, Christina Solis, Sonny Hurst, Dan Inosanto, Nick Dimitri, Shannon Whirry, Joe Lala, Julie Strain, Sonny Zito

Een briljant acteur zal Steven Seagal nooit worden, maar knokken kan hij als geen ander! ‘Out for Justice’ is een film voor actiefanaten. Brooklyn, New York, vormt het decor voor een orgie van geweld, die gek genoeg het gevolg is van liefdesperikelen.

‘Out for Justice’ is een verhaal dat geknipt lijkt voor Steven Seagal. Rechercheur Gino Felino (Seagal) gaat achter een idioot aan die zijn beste vriend in koelen bloede op straat vermoordt. Gino krijgt “carte blanche” van zijn superieuren om de moordenaar te pakken. Het doel heiligt de middelen voor Seagal: Hij timmert de ene na de andere tegen de grond, slaat met stokken, hakt met messen en vuurt met wapens.

Een pré is Seagal’s uitstekende tegenspeler: William Forsythe steelt de show als ongeleid projectiel, Richie Madano. Forsythe leeft zich helemaal uit als iemand die alle realiteitszin heeft verloren. Niets is hem te gortig. Hij doodt een politieagent, onschuldige voorbijgangers, vrienden en bedreigt zijn eigen familie. Forsythe boezemt angst in door het gebruik van excessief geweld. Hij is het schoolvoorbeeld van iemand met een kort lontje. Een verkeerde opmerking of een rare blik is voldoende voor represailles.

De gebeurtenissen leiden uiteindelijk tot een duel tussen jager en gejaagde, net als in westerns. Tot die tijd zoekt Seagal stad en land af om Forsythe te krijgen, terwijl laatstgenoemde het ervan neemt alsof het zijn laatste avond op aarde is. De kemphanen komen oog in oog met elkaar en vechten de finale twist uit met blote handen. Forsythe kent Seagal maar al te goed en weet dat een laatste confrontatie onvermijdelijk is. Lethargisch wacht hij op zijn lot. Seagal is vastberaden omdat Forsythe een code brak door een agent én kompaan te vermoorden.

Naar maatstaven van Steven Seagal is er sprake van een redelijk plot. Weliswaar komen de nodige clichés voorbij, maar er blijkt meer achter de brute moord te zitten dan je op het eerste gezicht verwacht. Jammerlijk daarentegen en misplaatst is een verhaallijn over een hondje waar Seagal zich tussen alle doden en gewonden over ontfermt. De woordenwisselingen tussen Seagal en Madano’s zus (Gina Gershon) zijn echter weer ronduit grappig. De aantrekkelijke brunette doet alles om Seagal te bruuskeren, maar Seagal buit haar sappige hoerenverleden uit als geen ander.

‘Out for Justice’ kwam uit in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw, toen de Verenigde Staten geplaagd werden door de verwoestende effecten van drugs als crack cocaïne. Seagal komt dan ook in aanraking met licht ontvlambare types, de maffia en tuig dat voor een paar centen zijn eigen moeder verkoopt. De vleeswaren vliegen om je oren in veelvuldige beledigingen en scheldkanonnades. Meest illustratief is een scène in een rokerige bar van Madano’s broer. Seagal stapt met zijn politie-insigne in een spreekwoordelijk wespennest en het geteisem lust de agent in burger rauw. In korte tijd werkt Seagal zich vechtend en provocerend door de zelfkant van de New Yorkse criminele “scene”.

Actie en nog eens actie is het parool van ‘Out for Justice’. De stukken vliegen in het rond en je hebt weinig tijd om op adem te komen. Seagal is weliswaar goed in vorm, maar staat soms pijnlijk in de schaduw van tegenstander William Forsythe. Het verhaal is net aan voldoende en menig dialoog onnodig sentimenteel. Ondanks haken en ogen een vlot spektakelstuk.

Robbert Bitter

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 25 oktober 1991