Out of Love (2015)

Regie: Paloma Aguilera Valdebenito | 101 minuten | drama | Acteurs: Daniil Vorobyov, Naomi Velissariou, Koosje Bulens, Marc Madeleyn, Régis Dorion, Hicham Outalab, Yara Topp, Ilia Gavria

‘Out of Love’ gaat over extremen. Extremen die echter zo gewoon zijn, dat er voor iedereen wel iets herkenbaars in dit knappe speelfilmdebuut van de in Amsterdam geboren Paloma Aguilera Valdebenito te vinden is: liefde, haat, passie en geweld in een relatie. Nikolai en Varya ontmoeten elkaar, de vonk springt over en ze trekken bij elkaar in. Aanvankelijk kunnen ze hun geluk niet op, maar al snel beginnen er zich barstjes te vormen in het glanzende vernis van hun samenzijn. Al in het stadium van de verliefdheid waarin het bijna niet uitmaakt dat je elkaar al zoenend zó opgewonden maakt en iedereen in de openbare ruimte Nikolais erectie kan zien, valt hun eerste ruzie. “Ik vind de blauwe lijnen leuk,” becommentarieert Nikolai een schilderij in een atelier – terwijl hij onlangs nog tegen Varya gezegd heeft dat hij niet houdt van scherpe kleuren. “Ik haat de blauwe lijnen,” antwoordt Varya en stormt boos weg.

Van ontroering tijdens het klaarkomen tot onenigheid over het eten: we volgen Nikolai en Varya in chronologisch opvolgende scènes, intieme fragmenten uit een relatie die gedoemd is te mislukken, maar die geen van beiden had willen missen. Zo intens is hun liefde, dat de camera wel op hen gericht móet blijven. We krijgen maar weinig van het leven mee dat zich buiten de muren van het appartementje afspeelt. Dat is eigenlijk best verfrissend. In hoeveel relatiedrama’s zie je niet dat de oorzaak van het al dan niet definitief mislukken ervan buiten de invloedssfeer van de geliefden bevindt? Werkloosheid, familieproblemen, ziekte of het vallen voor een ander. Deze pure focus op deze twee destructieve mensen geeft de film nog een extra laagje: als je zó verliefd bent, bestaat er gewoonweg niets anders dan die ander. “Alles is jou,” zegt Varya op een gegeven moment in de film, en we snappen haar volledig. We zitten Nikolai en Varya zo dicht op de huid, dat je na een uur het idee hebt dat je deze mensen volledig doorgrond hebt en dat je je afvraagt waar je deze acteurs nog meer in gezien hebt (Naomi Velissariou is vooral bekend van het theater, Daniil Vorobyev kun je gezien hebben in ‘Eastern Boys’ (2013)). Heb je eerder niets van hen gezien, zul je merken dat hun gezichten toch in je geheugen gegrift staan. Ze krijgen van Valdebenito alle ruimte om te schitteren en dat levert rauwe, realistische beelden op.

Een sterk punt aan ‘Out of Love’ is dat je geen kant hoeft te kiezen. Waar twee vechten, hebben twee schuld. Het is een cliché, maar gaat hier beslist op. Wat minder goed werkt is de iets te lange speelduur. Hoewel het continue aantrekken en afstoten blijft fascineren is de houdbaarheidsdatum wél in zicht. Neemt niet weg dat ‘Out of Love’, gemaakt in het kader van De Oversteek, een jaarlijks terugkerend samenwerkingsproject van het Filmfonds, Mediafonds, CoBO, VPRO en NTI, een bijzonder indrukwekkende film is.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 11 augustus 2016
VOD-release: 28 november 2016
DVD-release: 28 november 2016