Out of Nature – Mot naturen (2014)

Regie: Ole Giæver, Marte Vold | 80 minuten | drama, komedie | Acteurs: Ole Giæver, Rebekka Nystabakk, Marte Magnusdotter Solem, Sivert Giæver Solem, Trond Peter Stamsø Munch

(Mannelijk) schaamhaar, zelfbevrediging, onbesneden penis… Het zijn de eerste plotwoorden die bij ‘Out of Nature’ op IMDB genoemd staan en het grootste deel van de rest van de vermelde trefwoorden heeft eveneens een seksuele lading. Dat geeft nogal een eenzijdig beeld van ‘Out of Nature’. Toegegeven: hoofdpersoon Martin (gespeeld door regisseur en schrijver van de film zelf, Ole Giæver) verschijnt meerdere keren naakt in beeld, trekt zichzelf inderdaad af en dagdroomt over een mooie vrouw die hem pijpt, maar ‘Out of Nature’ gaat over zijn totale belevingswereld. Natuurlijk is seks daarin een belangrijk bestanddeel, maar Martins leven bevat meer obstakels die hem in de weg zitten.

Martin is ergens in de dertig, getrouwd en vader van een kleuterzoon. Zoals zoveel dertigers dat voelen, is zijn leven in een sleur geraakt. Hij mist de wilde tijd van zo’n tien jaar terug, toen hij studeerde, nog geen vaste relatie had en gewoon zijn gang kon gaan. Alle opties waren nog open en hij had destijds niet gedacht dat hij ooit zo zou vastroesten. Hoewel hij nog steeds van zijn vrouw houdt, mijmert hij stiekem over de verkoopster van de outdoorwinkel. Met zijn zoontje krijgt hij nauwelijks contact, maar echt moeite lijkt hij daar ook niet voor te willen doen. Om over zijn werk nog maar te zwijgen… Regelmatig trekt Martin er een paar dagen op uit om in de Noorse natuur weer tot zichzelf te komen. ‘Out of Nature’ gaat over zo’n weekend.

Waar animatiefilm ‘Inside Out’ de gedachten van de hoofdpersonen uitmuntend wist te verbeelden, gebruikt ‘Out of Nature’ de voice-over. Klinkt saai, maar werkt in dit geval uitstekend. De gedachtenstroom van Martin is geloofwaardig, herkenbaar, gaat van de hak op de tak – van trivialiteiten tot existentialisme – ontbeert vaak logica en is bovenal humoristisch. Hoewel Martin beslist geen overdreven sympathiek persoon is, is hij in al zijn onzekerheid, gewetenswroeging en frustratie wel aandoenlijk. Het helpt eveneens dat hij een psychologisch gelaagd persoon is, er zit meer achter zijn midlifecrisis dan alleen onvrede, zo komt de kijker langzaam te weten. ‘Out of Nature’ is bovendien heerlijk ongecompliceerd; slechts vertrouwend op de jaloersmakende locaties en zijn eigen overtuigende acteerwerk creëert Giæver een meedogenloos eerlijk portret van een mens zoals jij en ik. Af en toe onderbreekt een flashback of een gevisualiseerde gedachte de minimalistische one-man-show, die met tachtig minuten speelduur precies lang genoeg is. ‘Out of Nature’ is bijna altijd in balans, genuanceerd en net zo egocentrisch als je verwacht.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 7 januari 2016
DVD-release: 23 mei 2016