OUTATIME: Saving the DeLorean Time Machine (2015)

Regie: Steve Concotelli | 20 minuten* | documentaire | Met: Joe Walser, Terry Matalas, Rob Klein, Michael Scheffe, Sean Bishop, Bob Gale, John Murdy, Alex Abdalla, Mark Dehlinger, Joe Kovacs, Michael Lantieri, Danny Botkin, Scott Miller, Chris Gore, Claudia Wells, Chad Schweitzer, Ara Kourhcians, Ed Hillery, Ken Kapalowski, Eddie Dennis

OUTATIME: Saving the DeLorean Time Machine die – en dat was heel belangrijk – ook nog eens de filmtrilogie een warm hart toedroegen. En zo begon het project om de DeLorean tijdmachine uit ‘Back to the Future’ weer in de originele staat terug te brengen.

Er waren ooit drie DeLoreans tijdmachines. De ‘A-Car’ was degene die het meest gedetailleerd was, en het meest gebruikt in de film. Dit is de auto die je ziet wanneer Doc Brown zijn uitvinding voor het eerst aan Marty McFly toont op de parkeerplaats bij Twin Pines Mall. De ‘B-Car’ is vooral gebruikt voor stunts, en dat is de DeLorean die door de trein in deel 3 aan gort wordt gereden. Deze bestaat dan ook niet meer, evenals de ‘C-Car’ die bestond uit een halve DeLorean, ideaal voor het filmen van de interieurscènes.

‘OUTATIME: Saving the DeLorean Time Machine’ is een informatieve, enthousiasmerende documentaire die talloze medewerkers aan het project aan het woord laat. Verschillende teamleden, Bob Gale zelf, de Special Effects Supervisor van ‘Back to the Future II’ en III (Michael Lantieri) vertellen over hun bijdrage aan deze enorme klus en zelfs Claudia Wells (Jennifer Parker, Marty’s vriendinnetje uit deel 1) laat even haar met botox gevulde gezicht zien. Het is moeilijk om niet blij te worden van de bezielde uitspraken van bijvoorbeeld Joe Walser, die al eerder replica’s had gemaakt van de tijdmachine en door Bob Gale persoonlijk gevraagd is, omdat hij al tien jaar onderzoek heeft gedaan naar de DeLorean. De toewijding van het team is groot en hoewel de kijker enigszins gemanipuleerd wordt (wanneer er afgeteld wordt voor de deadline, is op geen enkel moment spanning te voelen dat het niet gehaald zou worden), is de bewondering voor wat deze mensen voor elkaar hebben gekregen gemeend. ‘OUTATIME: Saving the DeLorean Time Machine’ is een fijne documentaire, die dankzij Kickstarter het groene licht kreeg. Hartstikke fijn dat er nog zoveel trouwe fans zijn die de ‘Back to the Future’ trilogie in hun hart hebben gesloten, zodat iedereen van deze documentaire kan genieten. De film, die voor deze blu-ray uitgave ingekort is tot 20 minuten (*het origineel duurt 50 minuten) is te zien op de bonusdisc van de 30th Anniversary Trilogy blu-ray editie.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Blu-ray-release: 7 oktober 2015 (als extra op de 30th Anniversary Trilogy van ‘Back to the Future’)