Outside In (1981)

Regie: Stephen Dwoskin | 105 minuten | biografie, documentaire | Met: Stephen Dwoskin

Avant-gardefilmer Stephen Dwoskin maakt alleen films over de manier waarop hij met zijn handicap omgaat. In ‘Outside In’ laat hij zien hoe mensen op zijn handicap reageren. Dit doet hij op verschillende manieren. Hij filmt mensen en de manier waarop mensen naar hem kijken. Ook laat hij zichzelf filmen en de manier waarop mensen met hem omgaan. Zo gaat hij op een gegeven moment ergens op gesprek. Terwijl hij duidelijk maakt dat hij liever blijft staan, staat zijn gesprekspartner erop dat hij gaat zitten. De door polio verlamde regisseur gaat inderdaad zitten en laat dan zien hoe de gesprekspartner omgaat met het feit dat hij niet meer uit zijn stoel kan komen.

Ook besteedt Dwoskin veel aandacht aan vrouwen. Het lijkt erop dat vrouwen zich tot hem aangetrokken voelen en Dwoskin voelt zich duidelijk aangetrokken tot het vrouwelijk lichaam. Dwoskin lijkt ervan te houden naar vrouwen te kijken. Zo kijkt hij minuten lang naar een donkere schone die op een feestje voor zijn neus staat te dansen. Als kijker mag je zien op welke manier Dwoskin naar zo’n vrouw kijkt, wat de film extra persoonlijk maakt.Ook laat hij een mooie vrouw lopen met de beugels waarmee hij zelf moet lopen. Op deze manier laat hij de kijker zien welke problemen naar voren komen bij het lopen (en vooral het opstaan) met die dingen.

Als twee dronken mannen Dwoskin proberen te helpen (waarmee is niet helemaal duidelijk) zie je hem zelf erg lachen. Dit gebeurt nog een aantal keer vaker in de film. Dwoskin lijkt er plezier in te hebben zich hulpeloos voor te doen en dan te kijken hoe mensen daarop reageren.

Een verhaal is er niet in de film, maar de beelden die Dwoskin maakt vertellen een verhaal op zich. Het verhaal van een man met een handicap, die behalve zijn motorische problemen net zo’n gewone man is als ieder ander, maar alleen niet door iedereen zo geaccepteerd wordt.

Wietske Uneken