Over mij (2022)

Recensie Over mij CinemagazineRegie: Ali Asgari | 15 minuten | korte film, drama | Acteurs: Mayra Pitambersingh, Alan Yadegarian, Winnie Augustus, Sanne Den Besten, Mahnaz Rahvareh, Safak Karadeniz

Na het zien van de korte film ‘Over mij’ overheerst een ongemakkelijk gevoel bij de kijker. Het thema is prachtig en van deze tijd. Een botsing tussen de Nederlandse cultuur met die van Fatima en haar vader wordt op een interessante manier in beeld gebracht.

‘Over mij’ gaat over de mooie Fatima (Maryam Pitambersingh) die met haar vader (Alan Yadegarian) naar de gynaecoloog gaat om vast te stellen of ze nog maagd is. Dit onderzoek is nodig geworden omdat de 17-jarige Fatima gaat trouwen met een familielid, en de familie stelt zeer veel prijs op een bewijs waaruit de maagdelijkheid blijkt.

De film is geregisseerd door Ali Asgari (1982), een Iraanse filmer die al verschillende producties op zijn naam heeft staan. Centraal in zijn werk staat de kwetsbaarheid van mensen en in dit geval van Fatima die in de knel is geraakt. Dat zou overigens mogelijk ook gelden voor haar vader die een eventueel falen voor de maagdelijkheidstest als een vernedering zal beschouwen. We zijn hier niet alleen getuige van een aanvaring tussen culturen maar ook van de interne strijd van de medicus die een weg moet vinden tussen twee ethische standpunten. Zo moet de dokter niet alleen een oplossing voor zichzelf vinden maar ook voor Fatima en haar vader.

De film is mooi verstild, niet in het minst door het acteerwerk van Maryam Pitambersingh die goed in staat is om de opgebouwde spanning vast te houden. Gaandeweg komen we als kijkers achter de reden voor haar terughoudende opstelling en we voelen al gauw aan waar dit heen gaat. Er wordt niet veel gesproken en er wordt regelmatig gefilmd met de camera op de schouder. Dat voegt enerzijds toe aan de spanning, anderzijds is het beeld ook wiebelig als er geen actie is, en dan is het eerder storend. De zeldzame dialogen zijn nogal gekunsteld en vooral erg traag. Alles keurig uitgesproken tussen alleszins keurige mensen. Dat is wel een beetje jammer want daarmee zakt de spanning uit de film en het duurt even voordat die weer terug is, en dan is het einde alweer dichtbij.

‘Over mij’ is een aardige korte film die nog wel wat ruimte laat voor verbetering. De productie werd geselecteerd voor een qualifying run in de Verenigde Staten en kwalificeerde zich daarmee voor de Oscar in de categorie Live Action Short Film. Of de film ook op de shortlist komt én daarna genomineerd wordt, is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Ton IJlstra

Waardering: 3