Overlord (2018)

Recensie Overlord CinemagazineRegie: Julius Avery | 110 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Jovan Adepo, Wyatt Russell, Mathilde Ollivier, Pilou Asbæk, John Magaro, Iain De Caestecker, Jacob Anderson, Dominic Applewhite, Gianny Taufer, Joseph Quinn, Bokeem Woodbine, Erich Redman, Mark McKenna, Hayley Carmichael

Nazi’s en zombies: een match made in hell! Ook ‘Overlord’ bewijst dat een crossover tussen levende lijken en Germaanse griezels bestaansrecht heeft. Wat deze film bijzonder maakt, is het riante budget. Normaal gesproken wordt dit soort pulp namelijk voor een appel en een ei gemaakt. Het door J.J. Abrams ondersteunde ‘Overlord’ beschikte over een flink aantal miljoenen en dat heeft in een big budget horrorfilm gezorgd.

‘Overlord’ speelt zich af ten tijde van D-day. In 1944 wordt een vliegtuig vol paratroopers uit het luchtruim geschoten. Deze mannen komen in een dik bebost Normandië terecht waar ze van de ene gruwelijke situatie in de andere belanden. Deze helletocht wordt nog heftiger als de geallieerden ontdekken dat de Nazi’s zich bezighouden met dubieuze experimenten. Door de doden weer tot leven te wekken, hopen de schurken hun gedroomde Duizendjarige Rijk werkelijkheid te maken.

Een film waarin Nazi’s en zombies voorbij komen, mag je niet al te serieus nemen. De smakeloosheid druipt ervanaf. Toch begint ‘Overlord’ nog verrassend intens. De beginscène in een vliegtuig hakt er al goed in en de crash in een weiland ook. Vervolgens volgt een fragment waarin een aantal soldaten door een mijnenveld loopt wat ook behoorlijk beklemmend is. Voordat de eerste zombie in beeld komt, heb je al een hoop bloederig geweld gezien en is er aan een spanningsboog gewerkt. Niemand is veilig.

Het acteerwerk is – zeker voor het genre – meer dan degelijk. De Afro-Amerikaanse Wyatt Russell zet een inleefbare (lees: angstige) held neer. Sterker nog: deze acteur vormt het kloppend hart van de film en zorgt ervoor dat je je betrokken voelt bij deze soldaten. De overige geallieerden zijn helaas minder interessant en bestaan uit clichés. De vuilbekkende Amerikaan met Italiaanse roots, de schriele scherpschutter en de enigmatische, zwijgzame outsider: je kent ze wel.

De Nazi’s zijn lekker dik aangezet en zonder uitzondering smerige schoften. Precies zoals het hoort. Ook qua gore is ‘Overlord’ meer dan oké. Het bloed vloeit rijkelijk en kogelinslagen worden lekker grafisch in beeld gebracht. Genrefans die een big budget variant van deze horrorniche willen zien, moeten deze film zeker checken!

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 november 2018
DVD-, blu-ray- en 4K UHD-release: 20 maart 2019