Owning Mahowny (2003)

Regie: Richard Kwietniowski | 104 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Philip Seymour Hoffman, Minnie Driver, John Hurt, Maury Chaykin, Ian Tracey, Sonja Smits, Chris Collins, Jason Blicker, Vince Corazza, Roger Dunn

Dan Mahowny is een standaard kantoorsufferd, met slechte bril, goedkoop pak en tweedehands auto. Hij doet zijn werk goed genoeg en heeft zelfs een vriendin, die hem bewondert. Maar niet alles is wat het lijkt. In de saaie burgerman schuilt een ziekelijke gokverslaafde, die niets liever doet dan wedden en gokken op alles waar men maar op kan wedden en gokken. Dat deze twee levens niet gescheiden kunnen blijven, wordt al snel duidelijk. Het pikante hierbij is, dat Mahowny niet zomaar een suffe kantoorbaan heeft, maar dat hij beheerder is van een aantal rekeningen bij een bank. Op zich is dit een interessant uitgangspunt mede omdat de film op ware gebeurtenissen gebaseerd is. Daarbij is Hoffman een uitstekende acteur is, die prima gecast is als loser.

Maar daarmee is nog geen goede film gemaakt. Het verhaal gaat te langzaam, waardoor de kleine details de kijker gaan irriteren. Een goed voorbeeld is het voorkomen Mahowny’s vriendin Belinda, dat even lachwekkend als amateuristisch overkomt. Welke regisseur laat met droge ogen iemand met zo’n pruik en bril over de set wandelen? Wanneer de film spannend dreigt te worden als Mahowny met een gigantisch bedrag aan cash alleen achtergelaten wordt in een louche taxi, gebeurt er om onbegrijpelijke redenen toch eigenlijk weer niets.

Ook John Hurt kan, ondanks een redelijke rol als casinobaas Victor Foss, de film niet redden. Het is aardig om te zien hoe hij alles in het werk stelt om Mahowny als klant te behouden door hem een zo aangenaam mogelijke tijd aan te bieden. Dit gaat zelfs zo ver dat Foss zorgt dat er continu ‘spare ribs zonder saus en een glaasje cola’ ter beschikking staan van de merkwaardige big spender. Een ander interessant feit in de film is dat het de politie en niet de bank zelf is, die op het spoor komt van Mahowny.

Net als ‘Rogue Trader’ (1999) is dit een film waarbij de ongelofelijkheid van de werkelijkheid (en misschien van het boekverhaal) niet geëvenaard kan worden in de film. Het acteerwerk is van Hoffman en Hurt is aardig, maar komt niet tot zijn recht. De kijker wordt wel deelgenoot van het verval van Mahowny, maar de traagheid waarmee dit gepaard gaat, levert eerder irritatie dan medeleven op. En die vriendin… daar krijgt toch niemand sympathie voor?

Boudewijn de Boe