Painter Kalim Lhoták – Malir Kalim Lhoták (1960)

Regie: Karel Vachek | 7 minuten | korte film, biografie, documentaire

‘Painter Kamil Lhoták’ is de enige bewaard gebleven film uit de studententijd van Karel Vachek aan de FAMU in Praag. Oorspronkelijk wilde hij een documentaire maken over de surrealistische schilder Mikulás Medek, maar dat mocht niet van de autoriteiten. De film over tweede keus Kamil Lhoták is zwart/wit en geschoten met een 35 mm camera.

Ondanks de geringe tijdsduur van slechts zeven minuten geeft het wel een goed beeld van de schilder en zijn werk. Middels een voice-over, de stem van Ladislav Mrkvicka, krijgt de kijker aanvullende informatie. De nadruk ligt vanzelfsprekend op de beelden die vlekkeloos overgaan van de realiteit naar onderdelen uit de kunst en omgekeerd. Een knap staaltje filmen! De shot van de autobanden ziet er prachtig uit. Wat verder opvalt is dat voornamelijk van bovenaf wordt gefilmd. Ook beginnen shots vaak zonder de personages waarna de personages worden gevolgd zodra zij het beeld zijn binnengekomen.

Wat overigens heel irritant is, is de achtergrondmuziek van Milan Muclinger. De muziek valt volledig uit de toon bij de beelden en dat is ergerlijk. Met ‘Painter Kamil Lhoták’ maken we kennis met het talent dat in Karel Vachek schuilt, hetgeen later resulteerde in onder andere de bekroonde film ‘Sprízneni volbou‘ (‘Elective Affinities’) en ‘Moravian Hellas’.

Lodi Meijer