Palm Springs (2020)

Recensie Palm Springs CinemagazineRegie: Max Barbakow | 90 minuten | komedie, fantasie | Acteurs: Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons, Peter Gallagher, Meredith Hagner, Camila Mendes, Tyler Hoechlin, Chris Pang, Jacqueline Obradors, June Squibb, Tongayi Chirisa, Dale Dickey, Conner O’Malley, Jena Friedman, Brian Duffy, Martin Kildare

Hoe kunnen we ‘Palm Springs’ het best omschrijven? Een mix van ‘Groundhog Day’ en ‘American Pie’ misschien? Anachronistisch oogt zelfs een beetje het beeld van de aftrekkende adolescent in Hawaïhemd, terwijl de vriendin heur haar aan het kammen is en ruzie zoekt met de masturbator van dienst. We zijn toch niet meer in de jaren negentig, of wâh? Dan weer zien we droogkloot Nyles naakt rondrennen in Joshua Tree National Park terwijl hij wordt beschoten met een kruisboog. Helemaal ongrappig is het niet, omdat het goed wordt uitgevoerd door Samberg (‘Brooklyn Nine-Nine’) en consorten.

Het idee is als volgt: twee gasten op een huwelijk in Palm Springs (Samberg en Milioti) beleven steeds opnieuw een andere versie van dezelfde dag. Een romantische running gag is het, zowel letterlijk als figuurlijk. Absurdistisch aangepakt, dus de geloofwaardigheid zit hem vooral in de vorm. Dat lukt aardig. Beide jonggeliefden houden je bezig, al kan Milioti (‘Fargo’) wel iets meer ‘deadpan’ gebruiken. Haar neurotische rol is aan de andere kant ook wel weer grappig; seksistische clichés kunnen nog in komedies, zo blijkt.

Gelukkig maar, anders slaat ook de humor dood in het ultra-hygiënische debat der seksen, en dan heeft de vrouw met de mattenklopper gewonnen van haar kruiskrabbende soortgenoot (ahum). En dat moeten we niet hebben, dan zitten wij mannen straks weer eenzaam porno te kijken tussen de paprikachips. De uitvoering hier is best in orde. In ‘Palm Springs’ wordt bijvoorbeeld de draak gestoken met de running gag zelf. See for yourself wat dat betreft. Oppervlakkig vermaak is het wel. Maar: ‘Forever and Ever’ van Demis Roussos als titelsong, dan heb je je huiswerk als filmmaker goed gedaan. Het vreselijkste nummer aller tijden, je schoonmoeder zou er spontaan van gaan ontbinden.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

VOD-release: 26 maart 2021 (Prime Video)