Pandorum (2009)

Regie: Christian Alvart | 108 minuten | horror, thriller, science fiction | Acteurs: Ben Foster, Dennis Quaid, Cam Gigandet, Antje Traue, Cung Le, Eddie Rouse, Norman Reedus, Wotan Wilke Möhring, Delphine Chuillot, Yangzom Brauen, Niels-Bruno Schmidt, Friederike Kempter, André Hennicke, Jeff Burrell, Asia Luna Mohmand, Domenico D’Ambrosio, Alessija Lause, Alexander Yassin, Jonah Mohmand

In eerste instantie zou ‘Pandorum’ een low-budget productie worden van $200.000, zonder grote acteurs of een dure set. Schrijver Travis Milloy had zijn verhaal nooit gezien als studioproductie, vanwege de donkere toon van het verhaal. Juist deze donkere toon maakt ‘Pandorum’ onderscheidend en niet zomaar een standaard science fiction film. De film is geregisseerd door de relatief onbekende Duitse regisseur Christian Alvart. ‘Pandorum’ is tevens de eerste film waarin Ben Foster samen speelt met zijn broer Jon.

De film begint zoals de betere science fictionfilms ook zijn begonnen: het beeld van de ruimte en een korte proloog. Door gebrek aan voedsel, drinkwater en ruimte is de mensheid op zoek gegaan naar andere bewoonbare planeten. In het jaar 2153 wordt de planeet Tanis ontdekt. Ruim twintig jaar later wordt het ruimteschip Elysium gelanceerd, omdat de strijd op aarde haar hoogtepunt heeft bereikt. De jonge ruimtevaarder Bower (Foster) ontwaakt uit zijn hypersleep. Hij is in paniek, wat is er gebeurd? Het schip lijkt compleet verlaten en is bedekt onder een dikke laag stof. Hij vindt de cabine van zijn luitenant Payton (Quaid) en ook hij ontwaakt uit zijn slaap. Ze weten dat ze aan boord van Elysium zijn, maar de bestemming of de missie is voor hun beiden een groot raadsel. Natuurlijk zijn ze niet alleen in het schip en wat er allemaal precies gaande is, zal zich langzaam maar zeker ontrafelen.

Alles in de film heeft iets onheilspellends over zich. Het feit dat de film geen low budget productie is geworden komt de film zeker ten goede. De decors en de special effects zijn geloofwaardig en geven de kijker het gevoel aan boord te zijn van het ruimteschip. Het zijn vooral de geluidseffecten die de donkere sfeer van de film weten te benadrukken en de spanning naar een hoger niveau te brengen. Dennis Quaid speelt overtuigend als luitenant, maar het is vooral Ben Foster die de paniek en angst voelbaar weet te maken. De verwijzingen naar het feit dat het verhaal zich in de toekomst afspeelt zijn subtiel. Zo scheert Bower zich met een laserscheermes, maar het wordt nergens pretentieus of overdreven. De plot is verrassend en het blijft tot in de laatste minuten spannend. Niet alles is even origineel, maar doordat de film een sinistersausje heeft gekregen weet deze film zich zonder meer te onderscheiden van andere science fiction films. ‘Pandorum’ is een aanrader voor mensen die houden van het genre of gewoon zin hebben in een spannende film in de ruimte.

Grietje de Heer