Pane, amore e fantasia (1953)

Regie: Luigi Comencini | 92 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Vittorio De Sica, Gina Lollobrigida, Marisa Merlini, Virgilio Riento, Tina Pica, Maria Pia Casilio, Roberto Risso, Memmo Carotenuto, Vittoria Crispo, Guglielmo Barnabò, Gigi Reder, Fausto Guerzoni, Nino Vingelli, Attilio Torelli, Checco Rissone

Antonio Carotenuto neemt zijn intrek in het bergdorp Sagliena als hoofd van de politie. Van zijn voorganger erft hij niet alleen de ambtswoning, maar ook de onvolprezen huishoudster Caramella (Tina Pica). Zij heeft al snel in de gaten dat hij een oogje heeft op de overbuurvrouw Annarella, de vroedvrouw in het dorp, en prijst Anarella op bijna obscene wijze aan bij Antonio. Maar ondanks zijn interesse laat hij al snel zijn oog vallen op de beeldschone Maria over wie het gerucht gaat dat ze wel in is voor een avontuurtje. Net als de andere, veelal getrouwde mannen in het dorp probeert hij haar te verleiden. En als zij niet wil, is daar nog altijd Annarella.

Maria, met de veelzeggende bijnaam ‘La Bersagliera’, wat zoveel wil zeggen als ‘vrouwelijke scherpschutter’ en dus iemand die vele slachtoffers maakt, is echter helemaal geen mannenverslindster. Bij gebrek aan een vader of oudere broer die haar reputatie kan beschermen, moet ze zich eigenhandig de mannen van het lijf zien te houden. De enige die buiten haar moeder in haar onschuld gelooft is de priester Don Emidio (Virgilio Riento) die haar bovendien zonodig financieel bijstaat door het offerblok van de kerk te legen en haar de inhoud te overhandigen. Behalve de ongewenste avances van de mannelijke dorpsbewoners en de grote geldzorgen van haar familie heeft Maria nog een ander probleem. Ze is stapelverliefd op de politieagent Pietro Stelluti en dacht dat hij ook verliefd op haar was. Als de temperamentvolle feeks die ze is, overlaadt ze hem vanwege zijn terughoudendheid met hoon en minachting en een huwelijk lijkt zo goed als onmogelijk.

Een heerlijke, bizarre en onweerstaanbare komedie. Het begint al bij de binnenkomst van Antonio in het dorp waarbij iedereen wel wat over hem te vertellen heeft en hij zelfs met een verrekijker in de gaten wordt gehouden. Zoals het in een zichzelf respecterend Italiaans dorp hoort, wordt ook daarna voortdurend elke stap en elk woord in de gaten gehouden en onderworpen aan ladingen kritiek die uitblinken in een scherpzinnig beoordelingvermogen en daardoor dodelijk zijn.

De hele film is een groot lawaaiig volkstoneel met veel drama, passie, erotiek en hilarische verwikkelingen. Gina Lollobrigida is geweldig als de beeldschone Maria die scheldt en tiert en niet schuwt om te stelen om het gezinsinkomen op te krikken. Ook een gevecht met Paoletta (Maria Pia Casilio), het jaloerse nichtje van Don Emidio, gaat ze niet uit de weg waardoor ze zelfs in de gevangenis belandt. En Vittorio De Sica is ongelooflijk geestig als de pedante, ijdele vrouwengek die romantisch wereldvreemd is, maar toch ook weer niet, al naar gelang het hem uitkomt.

Een fantastische komedie met erg goed acteerwerk, zelfs het kleinste rolletje is nog verrukkelijk om naar te kijken, en zo boordevol geestige verwikkelijkingen, dialogen en uitzinnige taferelen dat je van begin tot eind moet lachen. Onweerstaanbaar vermakelijk.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 21 januari 1955