Papa ou maman (2015)

Regie: Martin Bourboulon | 85 minuten | komedie | Acteurs: Laurent Lafitte, Marina Foïs, Alexandre Desrousseaux, Anna Lemarchand, Achille Potier, Judith El Zein, Michaël Abiteboul, Vanessa Guide, Michel Vuillermoz, Anne Le Ny, Yves Verhoeven, Yannick Choirat, Jean-Baptiste Fonck, Théoline Lanckriet, Mireille Franchino, Eric Naggar, Pierre Samuel, Lilly-Fleur Pointeaux

Sommige huwelijken zijn als The Rolling Stones. Ze gaan maar door terwijl er geen enkel leven meer in zit. Andere huwelijken zijn als The Beatles. Die stoppen wanneer de tijd rijp is. Dit formidabel inzicht wordt ons geschonken door het scheidend echtpaar Vincent en Florence in de Franse komedie ‘Papa ou maman’. Omdat de tijd rijp is, willen ze op een vriendschappelijk manier gaan scheiden. De kinderen mogen zelf kiezen bij wie ze willen blijven. Maar dan krijgt zowel Vincent als Florence een droombaan aangeboden in het buitenland. Kinderen meenemen is geen optie, dus hoopt Florence dat de kinderen kiezen voor Vincent. Vincent hoopt het omgekeerde. Maar hoe maak je jezelf ongeliefd bij je eigen kinderen?

Dit originele idee vormt de kern van de Franse komedie ‘Papa ou maman’. In een krappe anderhalf uur zien we hoe Vincent en Florence steeds een stapje verder gaan in het zich gehaat maken bij de kinderen (en de hamster). Zo neemt gynaecoloog Vincent zijn kroost mee naar een bloederige bevalling en troont Florence haar puberdochter mee naar een stripclub. Omdat de kinderen drie weken bedenktijd hebben worden de acties van de ouders van dag op dag maffer en harder.

Het concept blijkt zowel de kracht als de zwakte van de film. Het is goed voor een hele stoet aan originele grappen, soms wat flauw maar meestal geestig. Wat ook goed werkt is de continue verharding van de strijd. Als toeschouwer houd je je hart vast bij wat de doorgedraaide ouders nu weer hebben bedacht. Ook verandert de humor van opgewekt in enigszins duister. Op een Amerikaanse remake hoef je hier niet te rekenen.

Probleem is alleen dat de film louter op de kracht van het concept vaart. Het gebrek aan karakterontwikkeling en thematiek is geen bezwaar. Dat de plot steeds rechtdoor gaat zonder enkele afslag is al minder aangenaam. Maar grootste bezwaar is dat de film, door blind het concept te volgen, soms aanvoelt als een reeks grappige maar uiteindelijk ook voorspelbare sketches.

Gelukkig zijn de rollen van echtpaar, kinderen en hamster goed bezet en duurt de film kort genoeg om niet te vervelen. Wat rest is 80 minuten Franse gekkigheid, die amuseert en een enkele keer verrast. Maar die minder lang zal bijblijven dan The Beatles of de Stones.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 juni 2015
VOD-release: 20 oktober 2015
DVD-release: 20 oktober 2015