Paper Man (2009)

Regie: Kieran Mulroney, Michele Mulroney | 106 minuten | drama, komedie | Acteurs: Lisa Kudrow, Jeff Daniels, Ryan Reynolds, Emma Stone, Kieran Culkin, Hunter Parrish, Eric Gilliland, Louis Rosario, Arabella Field, Chris Parnell, Brian Russell, Jill Shackner, Violet O’Neill, Michael Heintzman    

Het is een apart parcours dat acteur Jeff Daniels al aflegde in de filmwereld. Zo was hij de sidekick van Keanu Reeves in de opwindende blockbuster  ‘Speed’. Daniels liet zich vervolgens voor schut zetten met de rimram van ‘Dumb & Dumber’. Het zijn trouwens niet alleen de grote Hollywoodprojecten waarin de man opdraaft. Zijn optreden in ‘The Squid and the Whale’ kon ook de liefhebbers van indiefilms bekoren. De film ‘Paper Man’ dateert alweer van 2009 en laat opnieuw een acteur zien die het beste van zichzelf geeft in een kleinschalig drama.

Schrijvers in wording moeten zeker geen voorbeeld nemen aan de protagonist van dit verhaal. Richard Dunn kampt met een fameuze Writer’s Block. Zijn vrouw dumpt hem in een afgelegen huis in de hoop dat haar echtgenoot zijn creativiteit terug ontdekt. Dunn is een rare snuiter. Hij heeft zo zijn maniertjes en bovendien praat hij als een klein kind met een denkbeeldige vriend. Deze buddy is een gesjeesde superheld die luistert naar de naam Captain Excellent. De witte bladen in de schrijfmachine van Dunn illustreren zijn verwardheid. De auteur begint alles in vraag te stellen en loopt gefrustreerd rond. Wanneer hij het tienermeisje Abby ontmoet, ontspint zich een vreemde vriendschap.

Tussen de aangename cast, waarin ook Lisa Kudrow en Emma Stone ronddobberen, is er toch eentje die echt opvalt. Ryan Reynolds is zonderling als Captain Excellent. Hij ziet eruit als de gay versie van Superman en vormt als comic relief een buffer tegen de deprimerende momenten. Deze prent snijdt bij momenten diep in de ziel en laat je niet onberoerd. Gelukkig wordt de meligheid afgeblokt door een portie schimpscheuten die alles draaglijk maken . Verwacht geen grote inzichten maar een intelligente prent die tijd neemt voor zijn karakters. Doe als kijker een beetje moeite en gun ‘Paper Man’ een warme blik. Het is verdiend.

Jochem Geelen