Paper Towns (2015)

Regie: Jake Schreier | 109 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Nat Wolff, Cara Delevingne, Austin Abrams, Justice Smith, Halston Sage, Jaz Sinclair, Cara Buono, Josiah Cerio, Hannah Alligood, Meg Crosbie, Griffin Freeman, Caitlin Carver, RJ Shearer, Susan Macke Miller, Tom Hillmann, Stevie Ray Dallimore, Jay Duplass

‘Paper Towns’ is de tweede verfilming van een boek van succesvol young adult schrijver John Green. ‘The Fault in Our Stars’ was een tearjerker eerste klas, ‘Paper Towns’ heeft deels dezelfde elementen (verliefdheid, de weg van puber naar volwassenheid), maar is zonder doodsoorzaak nummer 1 stukken minder sentimenteel.

Orlando, Florida. Quentin (Q voor vrienden) is al sinds ze tegenover hem kwam wonen verliefd op de zes maanden jongere Margo. Ze groeiden op als beste maatjes, maar na de lagere school groeiden ze min of meer uit elkaar. Toch heeft Quentin, nu achttien en bijna high school-af, een zwak voor haar. Margo is een enigma. Niemand begrijpt precies wat haar drijft, maar ze wordt door iedereen aanbeden, behalve misschien haar ouders, die haar avontuurlijke, opwindende karakter alleen maar lastig vinden. Quentin heeft zich inmiddels neergelegd bij het feit dat hij geen rol van betekenis meer speelt in Margo’s leven, en focust zich op zijn toekomst. Hij wil oncoloog worden en maakt van zijn laatste weken op school er maar het beste van, samen met zijn nerdy vrienden Ben en Radar (die eigenlijk Marcus heet). Tot op een nacht Margo in zijn kamer staat (wat zijn die Amerikaanse tienerslaapkamers toch makkelijk om in te sluipen!), net als vroeger. Ze sleept Quentin mee op een nachtelijk avontuur vol ‘righting things wrong’ en ‘wrong some rights’. Het wordt een memorabele nacht en Quentin neemt afscheid van zijn overbuurmeisje in de stellige overtuiging dat vanaf nu alles anders wordt.

Dat blijkt geen misvatting. Het loopt alleen anders dan de verliefde tiener gehoopt had. Margo blijkt weggelopen te zijn en al snel vormt zich het idee dat Quentin haar moet zoeken. Ze heeft vast aanwijzingen achtergelaten, zoals ze voorheen voor haar jongere zusje deed? Aangemoedigd – en soms afgeremd – door zijn vrienden gaat Quentin op zoek naar het meisje van zijn dromen. ‘Paper Towns’ verandert dan van een high school-romance/komedie à la ‘Ferris Bueller’ in een high school-mysterie/roadtripfilm, waarin Quentin niet alleen zichzelf, maar ook zijn vrienden beter leert kennen.

Regisseur Jake Schreier (‘Robot & Frank’) weet van de verschillende elementen, drama, komedie en mysterie, een geslaagde cocktail te maken, geen van de genres voert de boventoon. ‘Paper Towns’ werkt op veel fronten; de sprankelende Cara Delevingne heeft een fijne chemie met haar tegenspeelster Nat Wolff, maar wanneer zij niet in beeld is (en dat is het overgrote deel van de film) wordt hij bijgestaan door kameraden Ben en Radar (Austin Abrams en Justice Smith). Hun scènes zijn overtuigend, grappig en aandoenlijk. En al hebben we dit soort vriendschappen al eerder gezien, als het de fijne humor en scherpe dialogen zoals in ‘Paper Towns’ bevat, krijgen we daar niet genoeg van. De goede indie soundtrack werkt eveneens in het voordeel van de film.

‘Paper Towns’ richt zich voornamelijk op tieners. De getoonde problemen zijn voor jongeren immers het meest herkenbaar, of het nu gaat om het vinden van een date voor prom, of meer existentieel van aard (wie ben ik en wat verwacht ik van het leven). Maar ook voor mensen die zich daar nog best mee kunnen en willen identificeren, loont het om ‘Paper Towns’ te bekijken. Interessante karakters in een fris uitgewerkt verhaal, waarin niet alle clichés worden omzeild, maar dat zeker niet voorspelbaar verloopt.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 30 juli 2015
Digital HD-release: 9 november 2015
DVD- en blu-ray-release: 25 november 2015