Paprika (1991)

Regie: Tinto Brass | 99 minuten | drama | Acteurs: Debora Caprioglio, Stéphane Ferrara, Martine Brochard, Stéphane Bonnet, Rossana Gavinel, Renzo Rinaldi, Nina Soldano, Clara Algranti, Luciana Cirenei, John Steiner, Valentine Demy, Luigi Laezza, Riccard Garrone, Paul Muller, Clarita Gatto, Osiride Peverello, Tinto Brass

De film ‘Paprika’ vertelt het stereotype verhaal over het lieve jonge meisje dat in de prostitutie belandt via een fout vriendje, maar uiteindelijk toch nog goed terecht komt. Maar dan in een volledig andere versie dan normaal. Krijg je normaal een dramatische versie voorgeschoteld, dit is de compleet tegenovergestelde vrolijke, erotische versie van dit dramatische verhaal. Is het ook een film die haar vrolijkheid en pikante insteek aanstekelijk overbrengt op de kijker?

Allereerst bevat de film een redelijk verhaal. Vanaf aankomst in het bordeel tot aan het happy-end wordt Mimma alias Paprika gevolgd. Haar leven in de prostitutie en alle gebeurtenissen daarin staan centraal. Uiteraard is het meisje in de val getrapt van haar ‘vriendje’ Nino. Hij heeft haar overgehaald om in een bordeel te gaan werken zodat hij zijn schulden kan betalen en zij daarna samen kunnen leven. Helaas blijkt dat Nino alleen maar geld aan haar wil verdienen. Onder het pseudoniem Paprika herpakt ze zich en leeft ze helemaal op als prostituee. Gelukkig zit er een duidelijk verhaal in de film, hoe eenvoudig de verhaallijnen ook zijn.

Het verhaal ontpopt zich als een soort klucht. Alles wordt luchtig en vrolijk gepresenteerd. Typetjes worden met veel overdrijving en parodie neergezet. Er is een bordeelhoudster die als olympisch zwemkampioene een fetisj voor baden en badschuim heeft ontwikkeld. Prostituees blijken allemaal per definitie lesbisch of biseksueel te zijn, want zij moeten onderling lief voor elkaar zijn omdat ze anders ‘s nachts niet kunnen slapen van al die nachtmerries over rondvliegende mannelijke geslachtsdelen. Dit alles wordt met een knipoog gepresenteerd. Ook de cabareteske muziek die aan de beelden is toegevoegd, moeten er een vrolijke boel van maken.

Helaas doet de film toch denken aan een gemiddeld Tiroler filmpje. Het kinderachtige niveau van die films wordt gelukkig ontstegen. Er zit heel wat meer doordachte humor in en het zit filmisch beter in elkaar. Maar deze vrolijkheid komt te beperkt over op de kijker. Het pikante deel is verre van spannend of pikant. Het is alleen maar onzinnig en voegt niets toe aan de film. Een aanrader is deze film niet te noemen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 1.5