Paradies: Hoffnung (2013)

Regie: Ulrich Seidl | 100 minuten | drama | Acteurs: Melanie Lenz, Verena Lehbauer, Joseph Lorenz, Michael Thomas, Viviane Bartsch, Rainer Luttenberger, Hannes A. Pendl, Johanna Schmid

Na ‘Paradies: Liebe’ en ‘Paradies: Glaube’, is ‘Paradies: Hoffnung’ het derde deel van Ulrich’s Seidl’s Paradiestrilogie. In ‘Paradies: Hoffnung’ ontmoeten we de jonge Melanie, de opgewekte, ietwat fors uitgevallen dochter van sekstoeriste Teresa uit ‘Paradies: Liebe’. Terwijl moeders vakantie viert in Kenia, probeert Melanie wat kilo’s te verliezen in een dieetkamp voor jongeren. Daar ontmoet ze Peter, een oudere arts die er merkwaardige onderzoeksmethoden op nahoudt. Voor Melanie is het liefde op het eerste gezicht, maar voor Peter?

In vergelijking met de voorgaande delen van de trilogie, is ‘Paradies: Hoffnung’ opvallend lichtvoetig. Er zit veel humor in de film, die vooral tot uiting komt in de bizarre tableaus met omvallende, stilliggende of aan rekken hangende jongeren. Ook de gymleraar, een morsig type dat opvallend veel lijkt op de gymleraar uit de strip ‘De Kleine Robbe’ is vaak goed voor een glimlach. Dat het onderliggende verhaal heel wat minder grappig is, jongeren die met hun eerste liefdeservaring hun eerste littekens verzamelen, kun je verwachten van Seidl.

Prijzenswaardig is dat de humor nooit ten koste gaat van de jongeren. Hoe dik ze verder ook zijn, Seidl laat de kinderen altijd in hun waarde. Het dieetkamp is een jongerenkamp zoals zoveel anderen, behalve dan het hilarische kamplied met bijpassende gebaren. We zien jongeren die overdag actief zijn en ’s avonds strooptochten ondernemen op zoek naar snacks, bier en ander amusement. En natuurlijk is er een nachtelijke uitbraak, en een inspectie van de lokale discotheek.

Door de relatief korte duur, zit er voor Seidl’s begrippen flink vaart in de film. Het avontuur tussen Melanie en haar arts valt zelden in herhaling en de wederwaardigheden van de kampkinderen vervelen eigenlijk nooit. Bovendien blijkt hoofdrolspeelster Melanie Lenz een schot in de roos. Met het grootste gemak zet ze een tegelijk monter, spontaan en kwetsbaar type neer.

Na het wat tegenvallende ‘Paradies: Glaube’, is het minder ambitieuze ‘Paradies: Hoffnung’ een prima afsluiting van de Paradiestrilogie. Waar ‘Glaube’ het moet hebben van karikaturen, richt ‘Hoffnung’ zich op mensen van vlees en bloed en het leven van alledag. Dat leven blijkt maar weer een hopeloze onderneming waar de mens hopeloos in verdwaalt. Maar uit ‘Paradies: Hoffnung’ spreekt vooral empathie voor die strijdende, altijd weer verliezende mens.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 9 mei 2013
DVD-release: 24 september 2013