Paranormal Activity: The Ghost Dimension (2015)

Regie: Gregory Plotkin | 88 minuten | horror | Acteurs: Chris J. Murray, Brit Shaw, Ivy George, Dan Gill, Olivia Taylor Dudley, Chloe Csengery, Jessica Tyler Brown, Don McManus, Michael Krawic, Hallie Foote, Aiden Lovekamp, Cara Pifko, Mark Steger

Met het zesde en – beloofd is beloofd, we houden je er aan Hollywood! – laatste deel van de ‘Paranormal Activity’ reeks keren we terug naar de verhaallijn van Katie en Kristie. Emily en Ryan zijn twee jonge ouders, die net verhuisd zijn naar een groot vrijstaand huis, waarvan je je afvraagt hoe ze dat kunnen betalen. Wanneer de film begint komt net Ryans broer Mike voor een paar weken logeren. Het is bijna kerst en naast de gigantische kerstboom in de woonkamer moet de rest van het huis ook in kerstsfeer gebracht worden. Ryan en Mike ontdekken tussen de dozen kerstspullen een oude VHS camera en bijbehorende videobanden, die ze nog nooit eerder hebben gezien. Gefascineerd door dit nieuwe speeltje probeert Ryan de camera uit en ontdekt onmiddellijk dat er zich iets vreemds in het huis bevindt, iets dat hij alleen kan zien als hij door de cameralens kijkt.

Wanneer ook dochtertje Leila zich vreemd begint te gedragen, gaan bij Ryan alle alarmbellen af. Leila beweert dat ze een vriendje heeft, Toby, die met haar praat. Vol toewijding onderzoekt Ryan  de videobanden die in het huis achter zijn gelaten en komt er langzamerhand achter dat het beelden zijn die in de jaren tachtig van de vorige eeuw door de bewoners van het huis dat ooit op hun terrein stond zijn gemaakt. De beelden van een meisje, dat Katie heet, en die onder een soort van hypnose gebracht wordt, zijn op zichzelf al verontrustend, maar wanneer Katie op de video op nauwkeurige wijze de slaapkamer van Leila beschrijft wordt het wel heel beangstigend. Met behulp van een priester proberen Ryan en Emily de geest/demon (waarom zou je die niet over één kam scheren, nietwaar?) te verdrijven, maar de kleuter des huizes bijt letterlijk van zich af…

‘Paranormal Activity: The Ghost Dimension’ is zonder voorkennis van de voorgaande delen goed te volgen. De gemiddelde horrorliefhebber zal zich echter snel vervelen met dit nogal suffe verhaal met geijkte schrikmomenten. Er komt bijna niets langs dat al niet vaker gebruikt is in spookhuisfilms. De enige leuke vondst is de al genoemde beschrijving die Katie geeft van de huidige woonsituatie, wat oprecht eng is. De bijpersonages komen ook nauwelijks uit de verf. Mike wordt geïntroduceerd met de mededeling dat hij net zijn relatie heeft verbroken omdat hij kinderen wilde en zij niet, en we moeten geloven dat hij er kapot van is, maar dat blijkt verder nergens uit. Om over de aanwezigheid van Skyler nog maar te zwijgen. Leuk hoor, zo’n yoga/feng shui kindermeisje, maar waarom zit ze ook alweer in de film? ‘The Ghost Dimension’ wordt gepromoot met de belofte dat je voor het eerst de ‘activity’ uit de titel in beeld ziet, maar stel je daar ook niet al te veel van voor. De film roept meer vragen op dan het beantwoordt.

‘Paranormal Activity: The Ghost Dimension’ is de eerste in de reeks die in real 3D is opgenomen, maar heel veel voegt dat niet toe. De film is ook prima te bekijken in de 2D versie. Voor wie ontevreden is over het abrupte slot is er een alternatief einde, dat net wat bevredigender is, maar over de gehele linie is er weinig bestaansrecht voor deze slappe horrorfilm, anders dan dat het de makers geld in het laatje brengt.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 22 oktober 2015
DVD- en blu-ray-release: 16 maart 2016