ParaNorman (2012)

Regie: Chris Butler, Sam Fell | 93 minuten | animatie, avontuur, komedie, fantasie, horror | Originele stemmencast: Kodi Smit-McPhee, Anna Kendrick, John Goodman, Leslie Mann, Christopher Mintz-Plasse, Casey Affleck, Jodelle Ferland, Bernard Hill, Jeremy Shada, Jeff Garlin, Tempestt Bledsoe, Elaine Stritch, Tucker Albrizzi, Hannah Noyes | Nederlandse stemmencast: Gijs Eggenkamp, Xavier Werner, Terence Schreurs, Levi van Kempen, Tim Murck, Peter Blok, Quinty Trustfull, Tara Hetharia, Willeke van Ammelrooy

Nadat Laika in 2009 met het uiterst verfrissende en zeer goed ontvangen ‘Coraline’ op de proppen kwam, verschijnt in 2012 van deze zelfde studio de animatiefilm ‘ParaNorman’. ‘ParaNorman’ is een film die qua animatiestijl van dezelfde techniek, het zogeheten stop-motion, gebruikmaakt. Er gaat in deze indrukwekkende stijl van animeren enorm veel tijd en moeite zitten.

Het verhaal van ‘ParaNorman’ draait om het jongetje Norman. Norman heeft de unieke gave om de doden te kunnen zien en met ze te kunnen praten. Dat lijkt overigens leuker dan het is, want de rest van het dorp vindt Norman maar een vreemd en een beetje eng jongetje. Op school wordt hij gepest omdat zijn klasgenoten denken dat hij gek is. Ook zijn familie, en dan met name zijn vader en zus, maken zich ernstige zorgen over de geestelijke toestand van Norman. Toch is Norman er zelf heilig van overtuigd dat hij niet gek is. Dit wordt bevestigd wanneer zijn oom, die ook niet bepaald populair is, hem wijst op een eeuwenoude heksenvloek die op het punt staat om het hele dorpje met de ondergang te bedreigen. Norman is dankzij zijn eigenaardige talent de aangewezen persoon om de heks te stoppen.

Zoals wel te verwachten valt, mislukt het stoppen van de vloek en al snel heerst er enorme chaos in het voorheen zo rustige dorpje. Het is vervolgens aan Norman om, samen met zijn enige vriend Neil, de grootste pestkop van school Alvin, zijn eigen zus Courtney en de gespierde Mitch (de broer van Neil) de geesten te stoppen.

‘ParaNorman’ oogt grafisch zeer fraai. Hoewel het een donkere en een beetje rauwe animatiefilm is (niet voor niets is de film gekeurd voor negen jaar en ouder!), zien de kleuren en de animaties er heel mooi uit. Door de stop-motion techniek zijn ze duidelijk anders dan de gemiddelde productie van Pixar of Dreamworks maar de kwaliteit is van een even hoog niveau. Qua uitstraling doet het door zijn beetje horrorachtige setting wel denken aan dezelfde goed getroffen sfeer als in ‘Coraline’.

Toch slaagt ‘ParaNorman’ er buiten deze sfeer en setting niet echt in om onderscheidend te zijn. Het verdere verhaal mist diepgang en is uiteindelijk niet veel meer dan een reddingsmissie waarbij Norman uiteindelijk zijn imago van een loser van zich afschudt. En hoewel de actie ruimschoots aanwezig is, kan deze ‘ParaNorman’ ook niet echt boven de middelmaat tillen. Wilde autoachtervolgingen en later zelfs massale vechtpartijen waar het hele dorp bij betrokken is: de verschillende scènes toveren een lichte glimlach op je gezicht maar niet meer dan dat. Het is jammer dat de film, die op het eerste gezicht zo overtuigend en origineel oogt, uiteindelijk toch niet veel meer dan een vermakelijk zoethoudertje blijkt te zijn. Nu is er op zijn tijd heel weinig mis met een lekker tussendoortje, maar het blijft zonde dat de grote potentie te weinig benut wordt. Of ‘ParaNorman’ zich tussen al het animatiegeweld van de laatste tijd staande gaat houden valt dan ook te betwijfelen en dat is toch een ietwat teleurstellende conclusie.

Martijn Scheepers

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 augustus 2012
DVD- en blu-ray-release: 12 december 2012