Parker (2013)

Regie: Taylor Hackford | 118 minuten | misdaad, thriller | Acteurs: Jason Statham, Jennifer Lopez, Michael Chiklis, Wendell Pierce, Clifton Collins Jr., Bobby Cannavale, Patti LuPone, Carlos Carrasco, Micah A. Hauptman, Emma Booth, Nick Nolte, Daniel Bernhardt, Billy Slaughter

Eigenlijk is het wel een beetje vreemd dat het zo lang geduurd heeft voordat er een verfilming van de boekenreeks over het personage Parker van Richard Stark (pseudoniem van Donald E. Westlake) kwam. Het was immers al in 1962 dat de eerste misdaadroman over deze charismatische schurk verscheen. En hoewel er in de tussentijd wel door enkele films (bijvoorbeeld het in 1999 verschenen ‘Payback’ met Mel Gibson in de hoofdrol, wat weer een remake was van ‘Point Blank’ (1967) met Lee Marvin) leentjebuur is gespeeld bij deze boekenserie, is er ondanks de ruim twintig boeken die verschenen zijn nog niet eerder een verfilming van een van de boeken uitgebracht. Met de gelijknamige film ‘Parker’ is het eindelijk zover dat deze naam ook daadwerkelijk in een film gebruikt wordt.

In ‘Parker’, dat gebaseerd is op het boek “Flashfire”, wordt de rol van het hoofdpersonage door Jason Statham vervuld. Nadat in de openingsscène een geplande overval op een lokale kermis onder zijn leiding niet helemaal naar plan verloopt, besluit Parker niet langer met zijn handlangers te willen samenwerken. Zijn collega’s hebben zich niet aan het plan gehouden, waardoor er een (onschuldige) dode gevallen is. En daar houdt Parker niet van. Voor een crimineel houdt hij er namelijk een sterke eigen filosofie op na.  Dat maakt hem geliefd, ondanks dat hij eigenlijk aan de verkeerde kant van de wet staat. Zijn vier collega’s hebben echter grootse plannen voor een juwelendiefstal waarbij ze niet zonder Parker kunnen. Wanneer deze volhoudt niet verder te willen, vermoorden ze hem. Althans, dat denken ze. Parker weet de aanslag te overleven en zwaargewond zweert hij wraak op dit viertal. De achtervolging brengt hem uiteindelijk in Palm Beach, Florida. Met de hulp van een lokale makelaarster, Leslie (Jennifer Lopez), probeert hij de verraders op te sporen en wraak te nemen.

Een veel geschiktere acteur dan Jason Statham is er lastig te vinden voor de rol van Parker. Want zoals gezegd is Parker ondanks zijn criminele activiteiten wel een personage om als kijker van te houden. Hij vermoordt geen onschuldige mensen, is trouw aan zijn vriendin Claire (Emma Booth) en hij heeft charmes. Jason Statham is talentvol en charismatisch genoeg om een geloofwaardige Parker neer te zetten. Zoals we van hem gewend zijn toont hij zich wederom een bovengemiddelde actieacteur. Jammer is het dan ook dat de makers van ‘Parker’ geen grootse daden van hem vragen. Want hoewel het grappig is om de Britse acteur met een zwaar Texaans accent te horen praten (bij aankomst in Florida doet hij zich als Texaan voor), is hij tot veel meer in staat dan wat de film van hem vraagt. De actie is, op een intense vechtpartij in zijn hotelkamer na, niet van een hoogstaand niveau.

Helaas weet ‘Parker’ dit gebrek aan echt lekkere actie niet te compenseren met een spannende climax. Het tegenovergestelde is waar. Vooral de rol van Jennifer Lopez, die Parker als gefrustreerde makelaarster in Florida helpt met zijn tocht naar wraak, is stuitend. Hoe langer de film duurt, des te meer wordt haar personage naar de voorgrond geduwd. Het feit dat de makers veel aandacht voor het achterwerk van J-Lo hebben lijkt de enige reden te zijn waarom hiervoor gekozen is. Het komt in ieder geval niet ten goede aan het verhaal en ze lijkt Statham voornamelijk voor de voeten te lopen. Het is hierdoor, samen met de zeer oppervlakkige en verre van angstaanjagende vier overvallers waar Parker op jaagt (je vraagt je af hoe het kan dat ze überhaupt in staat waren hem bijna te vermoorden), dat ‘Parker’ nergens tot een meer dan gemiddelde thriller weet uit te stijgen. In plaats daarvan blijf je achter met het gevoel dat hier toch echt veel meer in had gezeten.

Martijn Scheepers

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 7 februari 2013
DVD- en blu-ray-release: 17 juli 2013