Parkland (2013)

Regie: Peter Landesman | 93 minuten | drama, thriller | Acteurs: Marcia Gay Harden, Matt Barr, Zac Efron, Mallory Moye, Paul Giamatti, Bitsie Tulloch, Ron Livingston, Jason Douglas, David Harbour, James Badge Dale, Larry Jack Dotson, Austin Nichols, Billy Bob Thornton, Jonathan Breck, Eugene Lee, Nico Evers-Swindell, Irene White, Luci Christian, Kat Steffens, Tom Welling, Mark Duplass, Gil Bellows, Sean McGraw, Brett Stimely, Paul Sparks, Samuel Davis, Colin Hansk, Gary Grubbs, Jackie Earle Haley, Jeremy Strong

Veel mensen weten nog exact waar ze waren op 22 november 1963, de dag dat John F. Kennedy werd vermoord. We zijn inmiddels vijftig jaar en vele boeken, films en documentaires over deze ingrijpende gebeurtenis verder. Hier kan ook het regiedebuut van Peter Landesman aan worden toegevoegd. Ondanks de vele voorgangers, biedt ‘Parkland’ een totaal nieuw perspectief op de moord.

‘Parkland’ is niet zozeer een reconstructie van de moord zelf, maar vertelt het verhaal van omstanders die de moord van erg dichtbij hebben meegemaakt. De impact die de moord heeft gehad op de opererende dokters, de FBI en de cameraman die de hele moord op film bleek te hebben is onloochenbaar. In ‘Parkland’ worden drie heftige dagen na de moord in beeld gebracht en gereconstrueerd vanuit verschillende personages.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de medische staf van het ziekenhuis Parkland in Dallas. De hele crew heeft alles op alles gezet om Kennedy’s leven te redden, maar is hier helaas niet in geslaagd. Zac Efron speelt de behandelende dokter Jim Carrico. Ondanks het feit dat zijn bekendheid voor velen niet verder gaat dan ‘High School Musical’, weet Zac Efron te overtuigen als jonge en zeer gedreven dokter. De angst om de president te verliezen en zijn doorzettingsvermogen om het tegenovergestelde te laten gebeuren zorgt voor een ontroerende en pijnlijke scène. Ook het verdriet van de zuster Doris Nelson (Marcia Gay Harden) laat niemand onaangedaan.

De onthutste cameraman Abraham Zapruder (Paul Giamatti), die onverwacht de hele moord op beeld vastgelegd blijkt te hebben, bewijst eveneens de enorme impact van deze gebeurtenis. De beelden die hij op zijn camera heeft, krijgen we echter nooit volledig te zien: het moment dat er wordt geschoten, is er telkens opnieuw uitgeknipt. Ook de FBI die plots middenin een belangrijk moordonderzoek wordt gegooid is een interessante invalshoek, waarin werk en privéleven soms moeilijk uit elkaar gehouden kunnen worden.

Er is een tweede laag toegevoegd die vanuit een hele andere richting komt. Hierin zien we de broer en de moeder van de moordenaar Lee Harvey Oswald die beiden op een totaal andere manier omgaan met de daad van hun familielid. Hoewel ‘Parkland’ door de vele personages en perspectieven nogal een chaotisch geheel vormt, sluit dit volledig aan bij de sfeer van die dagen. Toch maakt deze chaos dat de film af en toe minder goed te volgen is. En daarbij lijkt het ook vrij onwaarschijnlijk dat het er in het ziekenhuis op dat moment zo chaotisch aan toe is gegaan.

Hoewel ‘Parkland’ daardoor niet volledig overtuigend is, is het een goede poging om de moord vanuit een totaal andere visie in beeld te brengen. En hoewel dat juist niet de bedoeling is geweest, blijft deze moord iets dat meer aandacht op de gebeurtenis zelf verdient. Peter Landesman maakte een reconstructie vanuit ongekende en zeer boeiende perspectieven, maar waarbij helaas toch een klein gat onvervuld blijft.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3

Bioscooprelease: 30 januari 2014
VOD-release: 19 juni 2014
DVD- en blu-ray-release: 19 juni 2014