Parts of a Family-Partes de una Familia (2013)

Regie: Diego Gutierrez | 83 minuten | documentaire, biografie, drama, familie

Moet je als documentairemaker je eigen ouders willen filmen in hun dagelijkse leefsituatie? Waarom niet. En moeten het speciale mensen zijn? Ook niet. De maker is de verhalenverteller, en het onderwerp hoeft daarvoor niet per se geschikt te zijn. Bovendien heeft ieder huisje zijn kruisje. Bij echtparen op leeftijd is het echt niet zo dat het allemaal dezelfde verhalen worden. Antropologie hoeft het niet te zijn, wel de moeite van het anderhalf uur uitzitten waard, zonder dat het voyeurisme wordt.

Bij ‘Parts of a Family’ gaat het om het rijke echtpaar Gutiérrez. De vrouw is altijd thuis geweest en de man heeft altijd gewerkt. Na zijn pensionering treedt een bekend probleem op: gebrek aan zingeving. Man van tachtig depressief, tien jaar jongere vrouw vooral met eigen wensen bezig. Man onverschillig en afstandelijk, vrouw wrokkig en verwijtend. Es normal, no? De huishoudster mag ook haar zegje doen, en voor het overige opmerkelijk veel shots van hoogspanningskabels en de ondergaande zon.

De twee worden voornamelijk los van elkaar geïnterviewd door de documentairemaker – hun zoon Diego. In deze setting komen de kwaliteiten van deze film boven. Tegen hun zoon zijn de twee echtelieden zacht van toon – niet over elkaar, en de kijker leert hen een beetje kennen. Belangrijk, want documentair drama moet personages hebben die zich ontwikkelen. De man, die thuis niet gelukkig is, toont een traan; de vrouw, die aanvankelijk een verbitterde, ietwat kille indruk maakt, uiteindelijk ook. Cruciaal: de twee worden in de gehele documentaire slechts kort samen gefilmd.

Dan wordt in geconcentreerde vorm duidelijk, dat het huwelijk een nooit voltrokken echtscheiding is. Andere inzichten zijn er ook, al zijn die niet nieuw en vooral ontluisterend. De twee senioren hebben zich tijdens hun actieve leven nooit druk hoeven maken over hun emotionele relatie, want die bestond uit werken en zorgen. Gepensioneerd en verlaten door het kroost komt de nadruk te liggen op een relatie die had moeten zijn, maar nooit was. Velen zullen zich daarin herkennen, al blijft het wrang te zien dat mensen vooral om zichzelf huilen en soms slechts wachten op de dood.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 22 mei 2014