Passages (2008)

Regie: Johann Van Gerwen | 25 minuten | korte film | Acteurs: Elsie De Brauw, Johan Van Assche, Kristof Van Boven, Wim Opbrouck

‘Passages’ heeft weinig om het lijf en oogt vooral de moeite omwille van de mooie fotografie. De keuze van een bibliotheek als de plaats waar de passie oplaait is leuk maar voor de rest benevelt saaiheid het opzet. Of het één iets met het ander te maken heeft?

Emma is bibliothecaris en ontdekt dat iemand regelmatig teksten pent in geleende boeken. Ze voert haar eigen kleine onderzoek en raakt geïntrigeerd door de onbekende persoon. Johann Van Gerwen neemt wel erg veel tijd om zijn treintje op de rails te zetten en te laten vertrekken. Veel te lang. Na tien minuten gezwam in een bibliotheek heb je het eigenlijk wel gezien en verslapt de aandacht. Zelfs in die mate dat het verdere verloop je helemaal niet meer kan boeien. En dan moet de regisseur nog uit de startblokken schieten.

De richting die het verhaal uitgaat is net zo voorspelbaar als de show van Ivo Niehe en weinig acceptabel. Emma stikt in de sleur en wil wat spanning in haar leven. Maar de mogelijkheid die zich hier voordoet is helaas te gekunsteld. De literaire inslag die her en der opduikt kan het tij ook niet doen keren. ‘Passages’ kan wel bogen op een serie stijlvolle plaatjes die ervoor zorgen dat je de film toch tot op het einde kan uitzitten.

Het leek waarschijnlijk mooi op papier, maar om hier nu vijfentwintig minuten aan te besteden…

Jochem Geelen